Matolcsyék nem vizsgálják, Schmidt Máriáék hogyan vehettek áron alul részvényeket az államtól

politika
2016 május 21., 08:50
comments 149

A kormánybiztos családi cége éppen akkor szerzett meg egy 5 százalékos BIF-részvénycsomagot az államtól, mikor a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt részvényeinek eladásáról már tárgyalások folytak. A hvg szerint ezért az üzlet akár a bennfentes kereskedelem gyaúnúsát is felvetheti.

Ráadásul a Schmidt Mária családjához tartozó PIÓ-21 Kft. a verseny teljes kizárásával vette meg a részvényeket. Az állami vagyonkezelő pedig úgy adta el nekik 380 forint/részvény árfolyamon, hogy közben a BIF Nyrt. akár 500 forintot is fizetett volna saját részvényeinek darabjáért. A lap szerint ezen 160 milliót is bukhatott az állam. Schmidtéknek azt a részvénycsomagot sikerült így megszerezniük, amit az Orbán-kormány még a magán-nyugdíjpénztári vagyon részeként vett el

A gyanús ügylet miatt Szigetvári Viktor bennfentes kereskedelem gyanúja miatt feljelentést tett az MNB-nél, amihez a piacfelügyelet is tartozik.

A feljelentést az MNB azzal a válasszal utasították vissza, hogy a részvényátruházás tényét a jegybank a piacmonitoring tevékenysége keretében figyelemmel kísérte, de „nem merült fel bennfentes kereskedelemre vagy piacbefolyásolásra utaló olyan gyanú, amely a törvény alapján piacfelügyeleti eljárás hivatalból történő megindítását tette volna szükségessé”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.