Matolcsyék nem vizsgálják, Schmidt Máriáék hogyan vehettek áron alul részvényeket az államtól

2016 május 21., szombat 8:50
152

A kormánybiztos családi cége éppen akkor szerzett meg egy 5 százalékos BIF-részvénycsomagot az államtól, mikor a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt részvényeinek eladásáról már tárgyalások folytak. A hvg szerint ezért az üzlet akár a bennfentes kereskedelem gyaúnúsát is felvetheti.

Ráadásul a Schmidt Mária családjához tartozó PIÓ-21 Kft. a verseny teljes kizárásával vette meg a részvényeket. Az állami vagyonkezelő pedig úgy adta el nekik 380 forint/részvény árfolyamon, hogy közben a BIF Nyrt. akár 500 forintot is fizetett volna saját részvényeinek darabjáért. A lap szerint ezen 160 milliót is bukhatott az állam. Schmidtéknek azt a részvénycsomagot sikerült így megszerezniük, amit az Orbán-kormány még a magán-nyugdíjpénztári vagyon részeként vett el

A gyanús ügylet miatt Szigetvári Viktor bennfentes kereskedelem gyanúja miatt feljelentést tett az MNB-nél, amihez a piacfelügyelet is tartozik.

A feljelentést az MNB azzal a válasszal utasították vissza, hogy a részvényátruházás tényét a jegybank a piacmonitoring tevékenysége keretében figyelemmel kísérte, de „nem merült fel bennfentes kereskedelemre vagy piacbefolyásolásra utaló olyan gyanú, amely a törvény alapján piacfelügyeleti eljárás hivatalból történő megindítását tette volna szükségessé”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt