Varga Mihály most a két másik hitelminősítő jóindulatában bízik

gazdaság
2016 május 21., 06:32

A pénzügyminiszter „furcsának tartaná”, ha a Fitch Ratings pénteki felminősítése után a másik két hitelminősítőnél, a Standard & Poor's-nál és a Moody's-nál jelentősen eltérne a magyar államadósság besorolása. Ezért arra számít, hogy hamarosan a másik két intézet is javít a magyar besoroláson.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
photo_camera Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Varga Mihály szerint a következő egy-másfél évben akár a 40-60 milliárd forintot is elérheti a megtakarítás a magyar államadósság-piacon a hozamcsökkenés hatására, ha egy másik hitelminősítő is felminősíti a magyar államadós-besorolást.

A szombati sajtótájékoztatóján elmondta, ahhoz, hogy a befektetési alapok nagyobb mértékben vásároljanak magyar állampapírt, belső szabályzatok alapján háromból legalább két hitelminősítőnél kell befektetésre ajánlott kategóriába kerülnie a magyar államadós-besorolásnak.

A Fitch Ratings pénteken késő este a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül elsőként emelte vissza befektetésre ajánlott kategóriába a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát, amelyet az eddigi BB plusz-ról egy fokozattal BBB mínusz-ra javította. Az új besorolás kilátása stabil. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.