Nagyon szoros az osztrák elnökválasztás

Ma döntötték el az osztrákok, hogy zöld vagy szélsőjobboldali elnökük legyen-e, úgy tűnik, hogy az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje vezet, legalábbis az ARGE közvélemény-kutató becslése szerint.

Több mint 41 százalékos feldolgozottságnál Norbert Hofer a szavazatok 50,9 százalékát, míg a másik jelölt, a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen a szavazatok 49,1 százalékát szerezte meg.

Norbert Hofer (Fotó: Joe Klamar / AFP)

De aztán megfordult sorrend: 72 százalékos feldolgozottságnál Alexander Van der Bellen átvette a vezetést, 50,1 százalékkal, Norbert Hofer 49,9 százalékon állt a Sora/ORF által közölt előzetes becslés szerint.

Alexander Van der Bellen szavaz (Fotó: AFP / APA / Roland Schlager / Austria)

98,2 százaléknál pedig már 50-50 százalék volt az állás.

Az első fordulónál magasabb részvételi arányt jeleztek Bécsben és sok tartományban is. Az ATV osztrák televízió által közölt adatok szerint 55 százalékos feldolgozottságnál a választási részvétel már 72 százalékos volt. Az áprilisban tartott első fordulóban a szavazásra jogosultak 68,5 százaléka ment el szavazni.

Végleges eredmények csak hétfőre várhatók, amikor a levélben leadott szavazatokat is összeszámolják.

Most először nem az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vagy az Osztrák Néppárt (ÖVP) soraiból kerül ki a szövetségi elnök. (MTI)