Felfüggesztett börtönre ítélték a Népszabadság volt főszerkesztőjét

jog
2016 május 23., 15:40
comments 73

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt ítélték el egy év nyolc hónap fogházbüntetésre, két évre felfüggesztve Murányi Marcellt, a segítségnyújtás elmulasztásának bűntette alól viszont felmentették.

A Velvet cikke szerint a Népszabadság volt főszerkesztője tavaly márciusban elsodort egy kerékpárost az autójával. Az esti órákban történt baleset idején Murányi több közlekedési szabályt is megszegett, majd aztán segítségnyújtás nélkül továbbhajtott. A biciklis 28 nappal később meghalt, ami után Murányi lemondott főszerkesztői posztjáról.

A vádirat szerint Murányi Rottenbiller utcán előzött meg egy teherautót és egy trolibuszt, ekkor ütötte el a busz előtt haladó, kivilágított kerékpárost. Bár a troli sofőrje is rádudált és a balesetnek hangja is volt, Murányi továbbhajtott. A baleset helyszínén csak később, a rendőri intézkedés idején tűnt fel, mert mint elmondta, csak otthon vette észre a 25 centis karcolást az autóján.

Mint írta akkor közleményében, felelősségét elismeri, ugyanakkor szerinte ez nem cserbenhagyás, hiszen a balesetet nem vette észre.

A cikk szerint Murányi a bíróságon is elismerte, hogy hallotta a puffanást, de éppen Bachot hallgatott és azt hitte, csak csomagtartójában borult fel egy doboz. A tárgyaláson megszólaló szakértő szerint a vizes aszfalt és a kedvezőtlen látási viszonyok is szerepet játszhattak a balesetben. Murányi 29-32 kilométer/órás sebességgel haladt, míg a biciklis 15 kilométer/órával.

Az 59 éves férfi a balesetben koponyatörést és agyzúzódást szenvedett, a kórházban pedig tüdőgyulladást is kapott, ami hozzájárulhatott a halálához.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.