Putyin már nem küld karácsonyi üdvözlőkártyát a Time fotósának

külföld
2016 május 23., 09:21
comments 60

Hogyan fényképezd le a világ egyik legrettegettebb emberét, akivel életedben először találkozol? Oké, ez nem az a hétköznapi helyzet, ami bármelyikünkkel valaha előfordulhat, de hátha van valaki köztünk, aki egyszer hasznát veszi pár jótanácsank.

Vegyük például Platont, a Time brit fényképészét, aki a híres portrét készítette Putyinról akkor, amikor a Time Putyint választotta az év emberének.

Platon életében először találkozott Putyinnal, aki tanácsadókkal, testőrökkel és nem egy, hanem egyből két tolmáccsal körbe véve érkezett a fotózásra.

Ekkor jött az ötlet: Platon odahajolt Putyinhoz, és valamit súgott a fülébe. Erre persze azonnal mindenki ráugrott, hogy mit mondott. Amúgy azt, hogy

„Putyin úr, én angol vagyok. Nagyon szeretem a Beatlest. Hát maga?”

Putyin ezután kihessegette a kenyérlesőket, csak a testőrei maradtak a teremben. Platonhoz fordult, és azt mondta,

„nagyon szeretem”.

Ezzel Platonnak sikerült feloldania Putyint, aki aztán hozta is a tökéletes

nekem van a legnagyobb pöcsöm a szobában

pózt, ami aztán a címlapra is került. Platon elmondása szerint Putyinnak amúgy tetszett a címlap, még karácsonyi lapot is küldött. A fotós viszont azt érzi legnagyobb sikerének, hogy az ikonikus fotó a megjelenése óta teljesen új jelentést kapott,

ezt használja minden orosz ellenzéki mozgalom, legyen szó emberi jogi aktivistákról, melegjogi aktivistákról, vagy szimpla rendszerellenzékiekről.

Amióta pedig a kép minden Putyin-ellenes tüntetés kötelező kellékévé vált,

Putyin már nem küld karácsonyi üdvözlőkártyákat.

(Via Hufpo. A címlapképen Platon fotójának egyik kreatív újrahasznosítását láthatják. Fotó: Celestino Arce/NurPhoto.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.