Az ellenzék szerint elhallgatják a kaposvári gumihasznosító elleni tiltakozást

Tbg
környezetvédelem
2016 május 24., 20:51
comments 106

Nyílt levelet fogalmaztak meg a Kapos Televíziónak a Somogy megyei főváros ellenzéki képviselői, mert szerintük az önkormányzati adó csak és kizárólag a polgármester, Szita Károly és a gumihasznosító beruházójának véleményét továbbítják a nyilvánosság felé.

A nyílt levelet aláírta az MSZP, a Jobbik, az LMP, a DK és az Együtt is, ami elég szokatlan dolog a cizellált magyar politikában.

A nyílt levél szerint aránytalanul kevés teret kapnak a projektet ellenző pártok, civilek és magánszemélyek az önkormnyázati médiában. A Nem a kaposvári gumiégetőre Facebook-csoportnak egyébként majdnem 3000 tagja van.

A kaposvári gumihulladék-hasznosító projektjét az a Szita Károly polgármester tolja, akinek egyébként környezetvédelmi szakmérnöki végzettsége van. (Azért nem gumiégető, mert nem égetéssel, hanem hőbontásos eljárással kezelik a hulladékot.)

A kiemelt projektté nyilávnított beruházásról az Index és az MNO is részletesen írt tavaly, de akkor még Százhalombatta volt a kiemelt helyszín, ott a tiltakozás miatt elmaradt a projekt, de bejelentkezett Kaposvár.

Nehéz dolga lesz az ellenzőknek, ugyanis elég nagy hátszele van a projektnek.

A Homatech Recycling Kft. egy Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó cég, amely Dunaszerdahelyen már létrehozott egy hasonló üzemet 2008-ban, ami azonban nem nagyon nyerte el a lakosság tetszését.

Bár fűt-fát ígértek a helyieknek, valójában óriási mennyiségű hulladék marad a gumik után, ami egyébként be is gyulladt 2012-ben, a gumihegyek pedig nem tűntek el a környékről.

Bár a cég azt állítja, mindent felhasználnak, és valójában nem gumiégetésről van szó, hanem hulladékfeldolgozásról, a képek alapján nehéz elhinni, hogy nincs maradéka az eljárásnak:

photo_camera Forrás: Google Maps via Index
A dunaszerdahelyi üzem 2012-ben (Forrás: GoogleMaps via Index)
photo_camera Forrás: Google Maps via Index

A cég csütörtökön közleményben reagált cikkünkre, erről itt olvashat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.