Nem égéstermék, gumiabroncs-hulladék marad a gumihulladék-hasznosítóban

A kaposvári gumihulladék-hasznosító beruházója, a Homatech Recycling Zrt. közleményben reagált arra a szerdai cikkünkre, amely arról szólt, hogy a kaposvári ellenzék nyílt levélben tiltakozik az önkormányzat által felügyelt média szerintük egyoldalú tájékoztatása miatt a tervezett beruházásról.

Cikkünkben felelevenítettük, hogy a beruházást eredetileg Százhalombattára tervezték, de ott a város tiltakozása miatt végül levették a napirendről többek között a 2008-ban Dunaszerdahelyen megépült gumihulladék-hasznosító negatív tapasztalatai miatt.

A dunaszerdahelyi üzem 2012-ben (Forrás: GoogleMaps via Index)

A Homatech Recycling Zrt. levelében közölte:

„Az általunk alkalmazott hőbontásos technológia kulcseleme, hogy az égetéshez szükségesnél lényegesen alacsonyabb hőmérsékleten, oxigénmentes körülmények között bontja alkotóelemeire a gumit. Az oxigén hiánya eleve fizikailag kizárja, hogy a folyamat során égés menjen végbe. Emellett fontos leszögezni azt is, hogy a Homatech eljárása során nem égéstermékek (vagyis szén-dioxid, hamu és hő), hanem az ipar számára felhasználható termékek, gáz, olajok és szén keletkezik.”

A cég szerint nem égésermék marad az üzem udvarán, hanem gumiabroncs-hulladék, amelyet a dunaszerdahelyi üzemben „lényegesen korszerűtlenebb körülmények között és egy nagyságrenddel nagyobb mennyiségben” tárolnak, „mint ahogy kaposvári üzemben fog történni.”

A Homatech Recycling Zrt. állítja, „a nemzetközi tanúsító szervezetek és a Magyar Tudományos Akadémia által is pozitívan értékelt eljárással az a célunk, hogy égetés helyett hasznosítható anyagokká alakítsuk át a Magyarországon évente termelődő 70 ezer tonnányi gumihulladék egy jelentős hányadát.”