Fekete Pákó: Hajrá, Mogyorók!

A Keresztény Általános Iskola Gimnázium és Szakképző iskolában Balassagyarmaton forgatta a mi iskolánkba!!!!! ha nem huszed járj utánna


- írta Anna Berecz Youtube-kommentelő, de én inkább elhittem utánajárás nélkül, annyira elandalított a klip látványa. Fekete Pákó ugyanis pörgős lakossági szintidiszkó-zenére rekonstruálta Luigi Galvani olasz orvos legendás, 1786-os kísérletét. Pákó saját maga játssza azt a bizonyos békatetemet, ami, miután Galvani a rajta átszúrt rézkampót vashoz érintette, megállíthatatlanul rángatózni kezdett. Gergely Gyarmati kommentelő ezt szakmailag elemezte:

Kedves Pákó! Ha ne adj' Isten szolgálatban találkozunk, előttem ne kezdj el így rángatózni, remegni, mert én rutinból már szívom is fel a Seduxent. Kajakra azt hittem, epilepsziás rohamod van. Jobbulást: Egy mentőápoló


A himnusz témája ennek ellenére nem a fizika, a biológia vagy a kísérleti orvostan története, hanem a magyarok hősies helytállása az Eb-n. Vagyis ez csak a tippem, mert a szövegből egyelőre nagyjából annyit értettem meg, hogy "Hajrá, mogyorók!", meg hogy "Úgy focizzon, mint Puskás Ocsi". A sodró lendületet az sem akasztja meg, hogy Pákó mintha nem egészen lenne tisztában az Európa-bajnokság fogalmával, amire a "Kicsi ország kicsi nemzet, harcolunk a világ ellen" sor alapján következtetek.

De mit számít ez az apróság, ha az ember fülében már ott dübörög, hogy "Ne hagyd magad, mogyor ember!"?

A megdöbbentően mély mogyor nemzeti érzésről tanúskodó himnusznak nyilván a kontraszt kedvéért van angol nyelvű címe, úgyis mint Let's Goal.

A számról szakmai szempontból ugyanazt gondolom, mint Sansa Stark kommentelő:

Dayyyum bro this mixtape is fire, lets make a featuring with Future and Drake