Minden EU-ban készült tudományos publikáció szabadon hozzáférhető lehet 2020-tól

TUDOMÁNY
2016 május 27., 07:16
comments 44

A holland EU-elnökség egyik eredményeként a holland oktatási minisztérium jelentette be péntek reggel, hogy a tagállamok miniszterei egyhangúlag fogadták el a javaslatot, mely értelmében 2020-ra minden európai publikáció szabadon hozzáférhető kell legyen minden kutató számára. A Politico szerint az EU versenyjogi biztosa már pénteken rábólinthat a javaslatra.

Mint a közleményben írják, a kutatás és a fejlesztés gazdasági növekedéshez, több munkahelyhez és így a felmerülő szociális problémák megoldásához vezet. Ez pedig erősebb Európát jelent.

Ehhez viszont arra van szükség, hogy a kontinens a lehető legtöbb kutatót, innovációs tőkés és startupot vonzza ide. Ehhez pedig a miniszterek szerint a szabad tudáson keresztül vezet az út.

Ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy minden uniós közpénzből vagy részben közpénzből készült tudományos kutatást szabadon hozzáférhetővé kell majd tenni mindenki számára.

Hogy ez mennyire nincs így jelenleg, azt alaposan összefoglalja a Science Meetup egy közelmúltbeli cikke: a közpénzből megvalósuló tudományos publikációk piacát jelenleg óriáscégek uralják, melyek hatalmas haszonkulccsal dolgoznak és rengeteg, főleg fejlődő országokban dolgozó kutatót kirekesztenek a tudomány legújabb eredményeinek megismeréséből. Pont erre a modellre válaszul jöttek létre az olyan kalózoldalak, mint a SciHub.

Érdekesség amúgy, hogy mindez a holland elnökség alatt jöhet létre és a legnagyobb monopólium, amelyik a legnagyobb profitot kaszálja a jelenlegi rendszerből, az Elsevier, ami szintén holland. Azaz egy saját országukban bejegyzett óriásvállalat profitját készül éppen letörni egy uniós elnökség, ilyet se gyakran látni.

Ha átmegy a bizottságon a javaslat, 2020-tól minden tudományos publikáció szabadon hozzáférhető kell majd legyen, ráadásul nem elég az eredményeket közölni, de az eredményeket megalapozó adatokat is nyilvánosságra kell hozni, ha csak valami nagyon erős érdek (szerzői jog, biztonsági szempontok) nem hat ez ellen.

A tagállamok egyben azt is kérik a tudományos világtól, illetve főleg a finanszírozóktól, hogy más szempontok alapján ítéljék meg a tudományos munka minőségét. A kutatókat ugyanis a közlemény szerint nem az alapján kéne rangsorolni, hogy mennyit publikáltak vagy hányan idézik őket, hanem nagyobb hangsúlyt kéne fektetni arra, milyen társadalmi hatása van a munkájuknak.

Az Innovációs Alapelvek itt még nem érnek véget: ahhoz, hogy Európa gazdaságát felpörgessük, az is cél, hogy ide vonzzuk a külföldi befektetőket és startupokat, ehhez pedig start-up vízumok jöhetnek, aminek a részletein még dolgoznak a tagállamok.

A lényeg az lenne, hogy start-up vállalkozóknak ilyen papír birtokában nem kéne külön vízumot igényelnie az egyes tagállamokba.

Mindehhez a Horizon 2020 elnevezésű program csatlakozik, amire 70 milliárd eurót különít el az EU, ezzel pedig a világ legnagyobb határokon átívelő programja lesz. Sokat várnak ettől, mert korábbi kutatások azt mutatták, hogy minden kutatásra-fejlesztésre szánt euró később 11 eurót termelt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.