Száraz István bejelentette, hogy valójában az övé az Origo és a Vs

Média
2016 május 27., 14:56
comments 168

Talányos közleményt küldött nekünk Száraz István egyik cége, a találó nevű Dry Production Kft. Azt állítják, hogy, idézem,

„a New Wave Production Kft. és a New Wave Media Kft. száz százalékos tulajdonosa a Dry Production Kft.-n keresztül Száraz István.”

Ez az a két cég, amely összesen több mint 600 millió forint támogatást kapott a Matolcsy György-féle Pallas alapítványoktól, egyébként előbbi a Vs.hu kiadója, utóbbi pedig immár az Origo tulajdonosa. A közlemény azt is írja, hogy a korábbi tulajdonos, a cseh Bawaco sro. kiszállt.

Hogy ki a tulajdonos, az azért is fontos, hogy tudjuk: kihez kerültek ezek a magyar médiapiacon példátlanul túlméretezett közpénz-támogatások.

Van a közlemény fenti állításával egy probléma. Ha megnézzük az aktuális helyzetet tükröző elektronikus cégjegyzékben a két cég tulajdonosát, akkor az öt perccel ezelőtti állapotok szerint a következőket látjuk.

New Wave Prodution Kft (a Vs kiadója):

photo_camera A kézbesítési megbízottnál érdemes megfigyelni, hogy a Bankonzult székháza van megadva címként – miközben a céget százmilliókkal hitelezi a Bankonzult-csoporthoz tartozó Növekedési Hitel Bank.

New Wave Media Kft (az Origo kiadója):

A cégközlönyben egyik céggel kapcsolatban sincs semmi ezzel eltérő tartalmú irat. Ha tényleg megvette Száraz cége a két New Wave céget a cseh Bawaco sro-tól, akkor azt a napokban tehette csak meg.

Szóval a tulajdonos a tények szerint továbbra is Bawaco, nem pedig a Dry Production Kft.

photo_camera Száraz István.

Újabb csavar: a közlemény azt állítja, hogy

a Bawaco tulajdonosának, az IDSPISA as nevű cseh részvénytársaságnak a tulajdonsa Száraz cége, a Dry Production Kft.

Ez azért érdekes, mert a Bawaco sro tulajdonviszonyai teljesen zavarosak voltak eddig a pontig.

Eddig ezt tudtuk:

A cseh cég, a Bawaco sro ügyvezetője Jan Nagy, aki éveken át Szemerey Tamás alkalmazottja volt a BK-Konzult Slovakia sro-ban. A tulajdonosa 2013 és 2015 vége között egy NY Managament as nevű szlovák részvénytársaság volt – ennek végső tulajdonosa egy évek óta inaktív amerikai, Wyoming államban bejegyzett cég, az Andover Trading, Inc, amit egy anonimitást elősegítő netes cégszolgáltató segítségével hozhattak létre. Aztán 2015 decemberben átvette a Bawaco sro-t a rejtélyes cseh IDSPISA as.

Az IDSPISA as ügyvezetője szintén a korábbi Szemerey-alkalmazott Jan Nagy, de eredetileg egy egy cseh cégszolgáltató hozta létre, az Apogeo Group-hoz tartozó SMART Office & Companies, sro. De hogy 2015 április után ki volt a tulajdonosa, az nem ismerhető meg a cseh cégregiszterből.

Száraz István cége viszont most, minden előzmény nélkül azt állítja, hogy az ő cége, a Dry Production az IDSPISA tulajdonosa. Ugyanis:

„az Origo-csoport megvásárlásával kapcsolatos további terjeszkedésben, és az ezzel járó kockázatvállalásban nem kívánt részt venni [a Bawaco befektetője], ezért tulajdonrészét az Origo tranzakciót megelőzően Száraz István teljes mértékben kivásárolta”

– írja a közlemény. Tehát a Bawaco korábbi, anonim tulajdonosát megvásárolta egy új, anonim tulajdonos, de most el kellene hinnünk, hogy az új anonim tulajdonos valójában Száraz István.

A Dry Production Kft-t egyébként 2015 júniusban hozta létre Száraz, három millió forint alaptőkével. A céginformációs adatbázisok szerint nincs alkalmazottja, és egyelőre mérleget sem adott le.

Érdekesség, hogy pont ugyanazon a napon vette át a Bawaco sro-t a NY Managementtől az IDSPISA, amikor az utolsó adag 70 milliós Pallas-támogatást folyósították a New Wave Produciton-höz.

A közlemény egészen súlyos magyarázkodásspirállal folytatódik:

Azokkal a – sajtó egy része által tényként kezelt, de minden alapot nélkülöző – híresztelésekkel kapcsolatban, hogy a cégcsoport mögött tulajdonosként Szemerey Tamás üzletember állna, és ilyen minőségében tárgyalt volna különböző személyekkel, a következőkről tájékoztatjuk a közvéleményt: Szemerey Tamás jelenleg sem rendelkezik tulajdonrésszel, továbbá a múltban sem volt tulajdonrésze a VS.hu kiadójában, ezért semmilyen szempontból nem tekinthető a VS.hu tulajdonosának. Szemerey Tamás és cége, a BanKonzult Kft. az alapítástól kezdődően tanácsadói szerepben fejt ki tevékenységet a New Wave cégekben, és a VS.hu-val összefüggő kérdésekben is ilyen minőségében tárgyalt. A BanKonzult elsősorban a cégstruktúra kialakításában és cégjogi kérdésekben adott és ad tanácsot, illetve a kezdetekben segítette a cégalapítással kapcsolatos adminisztratív feladatok elvégzését, ennek megfelelően megbízás alapján, szolgáltatási díj ellenében végezte el – többek között – a regisztrációs díj megfizetését is.

Szóval el kellene hinnünk, hogy Szemerey Tamás – Matolcsy György-unokatestvér és -bridzspartner – cége, a Bankonzult csak tanácsadóként vett részt az ügyletekben, és ezért fizette be hat alkalommal a New Wave Production illetékeit. Aminek a tulajdonosának az ő alkalmazottja volt az ügyvezetője, és a Vs korábbi alkalmazottjainak – köztük a korábbi főszerkesztő, Kerényi György – egybehangzó állításai szerint tulajdonosaként mutatkozott be. Ez a magyarázat egyébként hónapokkal azt követően született meg, hogy a Heti Válasz elsőként beszámolt volna arról, hogy a Bankonzult járt el a New Wave cégek létrehozásakor.

Korábban igyekeztünk egy leegyszerűsítő ábrán bemutatni Száraz-Szemerey-Matolcsy-kör közpénzes üzelmeinek egy apró részét, az az ábra így nézett ki:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.