6 bizonyíték, ami Matolcsy unokatestvérét szorosan a Vs és az Origo tulajdonosához köti

gazdaság
2016 április 28., 12:15

Amit múlt péntek óta tudunk:

  • Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás cége, a Bankonzult globális gazdasági "elemzéseiért" évi 54 millió forintot fizettek a Pallas Athéné alapítványok.
  • A Szemerey korábbi cége által alapított Raw Development Kft-nek eddig 112,7 millió forint kifizetés jutott.
  • A New Wave Production, a New Wave Media és a We Love Publishing nevű cégeknek 665 millió forintot fizettek a Pallas Athéné alapítványok.
  • A Frank Digital Kft. nevű cégeknek 70,9 millió forintot fizettek ki.

Utóbbi négy cégben az a közös, hogy Száraz István vezeti őket, de különböző módokon Szemerey Tamáshoz kötődnek, néhol egyértelműen, néhol trükkösen.

Ez a kör összesen 908,7 millió forinthoz jutott a Pallas alapítványoktól, jelentős részben olyan teljesítményekért, amelyek értéke nem biztos, hogy arányban áll azzal, amit kifizettek értük.

És ebben még nincs benne, hogy a Szemerey tulajdonában álló Növekedési Hitelbanknál számlát vezető alapítványok és azok cégei mennyi bankköltséget fizetnek. (Ezt például nem árulták el az alapítványok, pedig az 50,7 milliárdot kezelő PADOC-ról és a 12 milliárdot kezelő Kecskeméti Duális Oktatás Zrt-ről is bizonyítható, hogy vezet számlát ennél a minibanknál.)

Így néz ki egy ábrán az érdekeltségi kör:

A Matolcsy-klán most kiderült közpénzes üzleteinek nem teljes ábrája.
photo_camera A Matolcsy-klán most kiderült közpénzes üzleteinek nem teljes ábrája.

A két New Wave cég, amelyek egyébként a Vs és immár az Origo tulajdonosai is, váratlan közleményben tagadták, hogy Szemerey Tamás a tulajdonosuk lenne, és „ennek okán azon feltételezések is teljességgel megalapozatlanok, amelyek összefüggéseket láttatnak a rokoni kapcsolatok és a Magyar Nemzeti Bank alapítványai által a fenti cégeknek folyósított támogatások között”.

Ez technikailag igaz: a New Wave Production (a Vs kiadója) és a New Wave Media (az Origo tulajdonosa) papíron egy cseh cég tulajdonában állnak, amit Bawaco sro.-nak hívnak. A Bawaco tulajdonosa egy Ján Nagy nevű férfi és egy Zuzana Nagyová nevű nő, és itt vége is van a tulajdonosi láncnak. Fontos tény, hogy Nagy korábban Szemerey Tamás és logisztikában aktív testvére, Zoltán alkalmazottja volt.

Csak hát Szemerey Tamás nem volt elég figyelmes, mert 2013-ban a Bawaco helyett az ő cége, a Bankonzult Kft. fizette be az összes cégbírósági illetéket a New Wave Production Kft. bejegyzésekor és később is, mint azt a Heti Válasz már korábban észrevette.

Ilyenkor felmerül a kérdés:

Ön kifizetne 116 ezer forintot egy olyan cég illetékeinek befizetésére, amihez nincs semmi köze?

Én, bevallom, egy fillért nem fizetnék egy olyan cégnek, amihez semmi közöm. De lássuk a bizonyítékokat!

1.

2.

3.

4.

5.

6.

De nem is baj, hogy nem Szemerey a tulajdonosa a Bawaconak és a New Wave Productionnek, ugyanis az ő minibankja, a – Matolcsy György ingyenhitel-programjáról elnevezett – Növekedési Hitelbank hitelezi ezt a céget, nem is kevés pénzzel, 500 millió forinttal. Ha az ő tulajdona lenne a cég, akkor ez illegális lenne – egy másik magyar ex-bankár, a Széchenyi Bankkal elbukó Töröcskei István éppen ezzel, tehát a saját cégeinek hitelezésével bukott el.

De így is érdekes ez a hitel, több okból. Az 500 millió forrása a Növekedési Hitelprogram, amit elvileg csak „belföldi székhelyű KKV-k igényelhetnek” (forrás: novekedesihitel.hu). A Bawaco viszont, mint említettük, egy cseh cég.

A New Wave Production később csak mint "Zálogtárgy" jelenik meg a szerződésben, zálogkötelezettként a cseh cég kötötte a szerződést. Tehát egy külföldi cég kapott pénzt a magyar kkv-knak szánt forrásból, ami felveti, mennyire volt jogszerű ez az ügylet.

Száraz István Frank Digital nevű cégét is a Szemerey-bank finanszírozza, szintén növekedési hitelprogramos forrásból, 90 millió forinttal. Jó ötlet volt, hiszen nem csak a Pallas alapítványoktól kapott ez a cég 71 milliót különböző, nehezen beárazható feladatokra (koncepciók kialakítása, könyvszerkesztés stb.), hanem egyre nagyobb közbeszerzéseket is nyernek. Például dolgoznak az MNB-nek 23,9 millióért, dolgoznak a budapesti városarculaton, alvállalkozóként tagjai lettek a konzorciumnak, amelyik elnyerte a Magyar Olimpiai Bizottság rendezvényeinek szervezéséről szóló 360 milliós közbeszerzését. De nyertek 230 milliót egy olyan közbeszerzésen, aminek, nem viccelek, ez a címe: "Az Y- és Z generációs szemlélet formálása az ’56-os emlékévvel összefüggésben".

A Növekedési Hitelbank finanszírozza Matolcsy György fia, Matolcsy Ádám bútorgyáras felvásárlását, ezt egyébként 405 millió forintból. És ez a bank szerezte meg a dicstelenül bedőlt Buda-Cash egykori munkavállalói és ügyfelei jelentős részét is.

A másik a Bawaco tulajdonában álló, Száraz által vezetett cég, a New Wave Media pedig az MNB által irányított MKB bankból jutott egy milliárdos nagyságrendű hitelhez. Hogy ez a hitel mekkora, és a Matolcsy-féle akciós hitelprogram-e a forrása, azt nem tudjuk. Az viszont biztos, hogy nem sok bank hitelezne egy ilyen üzletet ilyen áron.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.