6 bizonyíték, ami Matolcsy unokatestvérét szorosan a Vs és az Origo tulajdonosához köti

gazdaság
2016 április 28., 12:15
comments 141

Amit múlt péntek óta tudunk:

  • Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás cége, a Bankonzult globális gazdasági "elemzéseiért" évi 54 millió forintot fizettek a Pallas Athéné alapítványok.
  • A Szemerey korábbi cége által alapított Raw Development Kft-nek eddig 112,7 millió forint kifizetés jutott.
  • A New Wave Production, a New Wave Media és a We Love Publishing nevű cégeknek 665 millió forintot fizettek a Pallas Athéné alapítványok.
  • A Frank Digital Kft. nevű cégeknek 70,9 millió forintot fizettek ki.

Utóbbi négy cégben az a közös, hogy Száraz István vezeti őket, de különböző módokon Szemerey Tamáshoz kötődnek, néhol egyértelműen, néhol trükkösen.

Ez a kör összesen 908,7 millió forinthoz jutott a Pallas alapítványoktól, jelentős részben olyan teljesítményekért, amelyek értéke nem biztos, hogy arányban áll azzal, amit kifizettek értük.

És ebben még nincs benne, hogy a Szemerey tulajdonában álló Növekedési Hitelbanknál számlát vezető alapítványok és azok cégei mennyi bankköltséget fizetnek. (Ezt például nem árulták el az alapítványok, pedig az 50,7 milliárdot kezelő PADOC-ról és a 12 milliárdot kezelő Kecskeméti Duális Oktatás Zrt-ről is bizonyítható, hogy vezet számlát ennél a minibanknál.)

Így néz ki egy ábrán az érdekeltségi kör:

A Matolcsy-klán most kiderült közpénzes üzleteinek nem teljes ábrája.
photo_camera A Matolcsy-klán most kiderült közpénzes üzleteinek nem teljes ábrája.

A két New Wave cég, amelyek egyébként a Vs és immár az Origo tulajdonosai is, váratlan közleményben tagadták, hogy Szemerey Tamás a tulajdonosuk lenne, és „ennek okán azon feltételezések is teljességgel megalapozatlanok, amelyek összefüggéseket láttatnak a rokoni kapcsolatok és a Magyar Nemzeti Bank alapítványai által a fenti cégeknek folyósított támogatások között”.

Ez technikailag igaz: a New Wave Production (a Vs kiadója) és a New Wave Media (az Origo tulajdonosa) papíron egy cseh cég tulajdonában állnak, amit Bawaco sro.-nak hívnak. A Bawaco tulajdonosa egy Ján Nagy nevű férfi és egy Zuzana Nagyová nevű nő, és itt vége is van a tulajdonosi láncnak. Fontos tény, hogy Nagy korábban Szemerey Tamás és logisztikában aktív testvére, Zoltán alkalmazottja volt.

Csak hát Szemerey Tamás nem volt elég figyelmes, mert 2013-ban a Bawaco helyett az ő cége, a Bankonzult Kft. fizette be az összes cégbírósági illetéket a New Wave Production Kft. bejegyzésekor és később is, mint azt a Heti Válasz már korábban észrevette.

Ilyenkor felmerül a kérdés:

Ön kifizetne 116 ezer forintot egy olyan cég illetékeinek befizetésére, amihez nincs semmi köze?

Én, bevallom, egy fillért nem fizetnék egy olyan cégnek, amihez semmi közöm. De lássuk a bizonyítékokat!

1.

2.

3.

4.

5.

6.

De nem is baj, hogy nem Szemerey a tulajdonosa a Bawaconak és a New Wave Productionnek, ugyanis az ő minibankja, a – Matolcsy György ingyenhitel-programjáról elnevezett – Növekedési Hitelbank hitelezi ezt a céget, nem is kevés pénzzel, 500 millió forinttal. Ha az ő tulajdona lenne a cég, akkor ez illegális lenne – egy másik magyar ex-bankár, a Széchenyi Bankkal elbukó Töröcskei István éppen ezzel, tehát a saját cégeinek hitelezésével bukott el.

De így is érdekes ez a hitel, több okból. Az 500 millió forrása a Növekedési Hitelprogram, amit elvileg csak „belföldi székhelyű KKV-k igényelhetnek” (forrás: novekedesihitel.hu). A Bawaco viszont, mint említettük, egy cseh cég.

A New Wave Production később csak mint "Zálogtárgy" jelenik meg a szerződésben, zálogkötelezettként a cseh cég kötötte a szerződést. Tehát egy külföldi cég kapott pénzt a magyar kkv-knak szánt forrásból, ami felveti, mennyire volt jogszerű ez az ügylet.

Száraz István Frank Digital nevű cégét is a Szemerey-bank finanszírozza, szintén növekedési hitelprogramos forrásból, 90 millió forinttal. Jó ötlet volt, hiszen nem csak a Pallas alapítványoktól kapott ez a cég 71 milliót különböző, nehezen beárazható feladatokra (koncepciók kialakítása, könyvszerkesztés stb.), hanem egyre nagyobb közbeszerzéseket is nyernek. Például dolgoznak az MNB-nek 23,9 millióért, dolgoznak a budapesti városarculaton, alvállalkozóként tagjai lettek a konzorciumnak, amelyik elnyerte a Magyar Olimpiai Bizottság rendezvényeinek szervezéséről szóló 360 milliós közbeszerzését. De nyertek 230 milliót egy olyan közbeszerzésen, aminek, nem viccelek, ez a címe: "Az Y- és Z generációs szemlélet formálása az ’56-os emlékévvel összefüggésben".

A Növekedési Hitelbank finanszírozza Matolcsy György fia, Matolcsy Ádám bútorgyáras felvásárlását, ezt egyébként 405 millió forintból. És ez a bank szerezte meg a dicstelenül bedőlt Buda-Cash egykori munkavállalói és ügyfelei jelentős részét is.

A másik a Bawaco tulajdonában álló, Száraz által vezetett cég, a New Wave Media pedig az MNB által irányított MKB bankból jutott egy milliárdos nagyságrendű hitelhez. Hogy ez a hitel mekkora, és a Matolcsy-féle akciós hitelprogram-e a forrása, azt nem tudjuk. Az viszont biztos, hogy nem sok bank hitelezne egy ilyen üzletet ilyen áron.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.