Matolcsy György fia tényleg a Matolcsy György-féle hitelprogramból lett gyártulajdonos

2016 január 6., szerda 11:35
486

Még decemberben írtunk arról a meglepő történetről, miszerint Matolcsy György fia, Matolcsy Ádám egyszer csak egy nagy bútorgyár, a Balaton Bútor tulajdonosa lett. A Matolcsy Ádám többségi tulajdonában lévő Glamorous Kft. ugyanis megvásárolta a Fotextől a nála legalább tízszer nagyobb veszprémi Balaton Bútor Kft-t.

Na de miből?

Az eddig is látszott a cégiratokból, hogy Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás Növekedési Hitelbankja hitelezte az ügyletet, többet akkor nem tudtunk meg a hitelről (Matolcsy Ádám azt válaszolta kérdésünkre, hogy a részletek üzleti titkot képeznek).

Akkor még csak gyanítottuk, hogy valószínűleg Matolcsy György emblematikus programja, a cégeket olcsó hitelekkel támogató Növekedési Hitelprogram a hitel forrása, ezt a forrást hitelezte tovább Matolcsy Ádám cégének a Növekedési Hitelbank.

Most megnéztem a cégbíróságon a szerződést, és kiderült, hogy tényleg:Tehát a Növekedési Hitelprogram Plusz forrását refinanszírozza a Növekedési Hitelbank. Az NHP+-t az MNB direkt a kisebb cégekre szabta, a hitelösszeg maximum 500 millió forint, a kamat legfeljebb évi 2,5 százalék.

Az is kiderül a szerződésből, hogy a beruházási hitel összege 405 millió forint:A zálogszerződés szerint zálogtárgy, a Balaton Bútor névértéke 350 millió forint (ennyi a cég jegyzett tőkéje, a saját tőkéje pedig 338 millió forint). A felvásárló cég, a Glamorous jegyzett tőkéje 16 millió forint, saját tőkéje pedig 25 millió forint. Jegyzett tőke alapján tehát 22-szer akkora a felvásárolt bútorgyár, mint a felvásárló cég. A hitel összege pedig négyszer annyi, mint a Glamorous 2014-es árbevétele.

Tehát vegyük újra a történetet:

  • Matolcsy Ádám apja jegybankelnökként indít egy akciós hitelprogramot.
  • Matolcsy Ádám apjának unokatestvére, Szemerey Tamás vásárol egy bankot, amivel a jegybanki akciós hitelt hitelezi tovább.
  • Matolcsy Ádám apja unokatestvérének bankjából felveszi az apja által indított forrást, hogy egy, a saját cégénél 22-szer nagyobb tőkéjű gyárat vásároljon.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt