A Gawker-sztori Hulk Hogan szexvideójától eljutott a Trump-párti és Trump-ellenes milliárdosok csatájáig

media
2016 május 28., 05:56
comments 168

Pár napja derült ki, hogy a PayPal egyik alapítója, Peter Thiel áll a sajtóper mögött, ami tönkreteheti az amerikai Gawker médiabirodalmat, amihez Magyarországon a Cink is tartozott. Ma a BuzzFeed írt arról, hogy a Gawker oldalán pedig az eBay alapítója Peter Omidyar szállhat csatába.

De menjük vissza először a történet elejére.

A Gawker évekkel ezelőtt lehozott egy szexvideót, amin a floridai pankrátor, Hulk Hogan kefél egyik haverjának feleségével, valószínűleg a férj jelenlétében.

A magyar törvények szerint egy ilyen videót nyilvánosságra hozni az érintettek beleegyezése nélkül mindenképpen bűncselekmény, és nagyon súlyosan megbüntetnék az újságot, amelyik ilyet közöl. Az Egyesült Államokban viszont a törvények jóval megengedőbbek a sajtóval kapcsolatban, de még abban a környezetben sem lehet kétséges, hogy valakinek a szexvideóját az illető engedélye nélkül közölni nem helyes.

Nyilván lehetnének kivételek, ha például egy nagy hangon családpárti politikus bukna le házasságon kívüli kapcsolatával, bár magát a videót szerintem akkor sem kellene feltétlenül nyilvánosságra hozni.

A lényeg, hogy Hulk Hogan esetében valószínűleg tényleg nem nagyon fűződött közérdek a videó közléséhez, az inkább üzleti megfontolásokról szólt: sokan kattintottak rá.

A pankrátor a videó miatt beperelte a Gawkert és a cikk szerzőjét, idén pedig 115 millió dollárt (32 milliárd forintot) ítélt meg neki a floridai bíróság.

Ez a büntetés példátlan mértékű az amerikai sajtó történetében. Teljesen egyértelműen azért ilyen nagy az összeg, hogy lehetőleg tönkremenjen bele a Gawker-birodalom.

Ez viszont akkor sem oké, ha tényleg hibát követtek el, tehát valamekkora büntetés jogos lehet, de ekkora semmiképpen.

Az ítéletet ugyan egy fellebbviteli bíróság valószínűleg megsemmisíti majd, de egyáltalán nem biztos, hogy a Gawker kihúzza addig. Most például úgy néz ki, hogy maga a fellebbezés is 50 millió dollárba (14 milliárd forintba) kerülne.

Az egész ügyben viszont voltak pár különös körülmény, például az, hogy Hulk Hogan visszautasította a Gawker peren kívüli ajánlatát, amiben 10 millió dollárt (2,8 milliárd forintot) fizettek volna neki. Ez egy ilyen ügyben az amerikai viszonyok között ez egy teljesen komoly ajánlat, Hogan tényleg nem nagyon számíthat rá, hogy a fellebbezések végén ennél több pénzt ki tud szedni a sztoriból.

Illetve ahogy a poszt elején már szó volt róla, kiderült, hogy Hogan mégsem kockáztatott olyan sokat a drága pereskedéssel, mert a jogi költségeket nem ő, hanem a Szilícium-völgy egyik ismert milliárdosa, a PayPal alapító Peter Thiel fizette.

Thiel évek óta gyűlöli a Gawkert, főleg mert megírták róla, hogy meleg. Emiatt több pereskedést is pénzel a médiacég ellen. Ezeket az eljárásokat nem ő indította, de ha valaki valamiért beperelte a Gawkert, akkor úgy néz ki, hogy számíthatott Thiel diszkrét anyagi segítségére.

Mióta kiderült, hogy ő van az újság tönkretételéért indított eljárások mögött, elég sokan kritizálták az amerikai sajtóban, pedig Gawker egyébként nem tartozik a mainstream nyilvánosság kedvencei közé.

Thielről egyébként azt is érdemes tudni, hogy Donald Trump lelkes támogatója, így aztán az ő belépése kicsit politikai mezőbe tolta a történetet. Egy sértődött milliárdos ki akarja csinálni a szólásszabadságot, mert szemétkedett vele egy újság.

Ez egy picit Thielre és Trumpra is igaz lehetne.

Szóval emiatt most hirtelen új szereplők jelentek meg az ügyben a Gawker oldalán is. Peter Omidyar az eBay alapítója szintén dollármilliárdos. Cége, a First Look Media adja ki például a Snowden-ügyben is jeleskedő oknyomozó oldalt, az Interceptet, ők készítették az Oscar-díjas Spotlight című filmet. Ezen kívül Omidyar nagyon utálja Trumpot, és pénzt is ad az ellene folytatott kampányokra.

Szóval ezen a ponton a Gawker körüli eljárás sokak számára már egyáltalán nem az újságról és Hulk Hogan szexvideójáról szól, hanem kb. úgy akarják beállítani, hogy aki a lap ellen van, az potenciális Trump-támogató, aki meg mellettük áll ki, az Trumpra is nemet mond.

(Az eredeti perről a Gawker-ügyekben nálam sokkal jártasabb Szily Laci cikkét itt lehet elolvasni.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.