Etikátlan memória: aljasságainkra homályosabban emlékszünk jótetteinknél

2016 május 29., vasárnap 10:32
57

Az emberi elme lenyűgöző. Bármit képesek vagyunk racionalizálni, bármilyen aljasságot meg tudunk indokolni. És most kiderült, hogy aljasságainkra

kicsit homályosabban emlékszünk a jócselekedeteinknél.

Maryam Kouchaki a Northwestern Egyetemről és Francesca Gino a Harvardról kilenc, különálló kutatást végeztek összesen 2100 alany részvételével, és arra juttottak, hogy alanyaik határozottan élénkebben emlékeznek azokra az alkalmakra, amikor etikusak voltak. Például arra, ha tisztán játszottak, míg ha csaltak, arról csak homályos emlékeik vannak.

"Úgy véljük, hogy az emberek korlátozzák azokat az emlékeiket, amik ellentétesek morális énképükkel" - írta a Quartznak Kouchaki, aki szerint ez egyben azt is magyarázza, hogy bár nyilván mindenki erkölcsösnek tartja magát, mégis mindent áthat az erkölcstelen viselkedés.

Ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy ha egy erkölcstelen cselekedetnek nagy hatása, súlyos következményei vannak, akkor már nem működik annyira az etikai amnézia. (Címlapkép: Henry Burrows / Flickr CC BY-SA 2.0)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt