Novák Előd ígéri, hogy nem csinál botrányt a Jobbik kongresszusán

POLITIKA
2016 május 29., 11:28
comments 53

Ma tartja tisztújító kongresszusát a Jobbik - azt a kongresszust, amin Vona Gábor utasítására nem jelöltethették magukat a párt azon, jelenlegi tisztivselői, akiket Vona a radikálisokhoz sorolt.

Így nem lehet tovább alelnök Novák Előd és nem lehet elnökségi tag Szávay István.

Előbbi a kongresszusra érkezve újságíróknak azt mondta, hogy elfogadta a pártelnöki döntést. "Méltósággal elfogadom, hogy nem szólalhatok fel ma és hogy nem is kerülök fel a szavazólapra" - mondta, hozzátéve, hogy a kongresszuson "nem lesz és nem is lehet botrány".

Pedig igény talán volna rá, mert ahogy arra Novák is utalt, Vona vétója ellenére rengeteg alapszervezet jelölte őt és egy másik kiszorítottat, Hegedűs Lórántnét is az elnökségbe.

Vona mérsékelt fordulata amúgy felemásra sikerült. Egyrészt a mérsékeltnek csak a szó teljes átértelmezésével nevezhető Volner János kapta a legtöbb alelnöki jelölést, Vona pedig bejelentette, hogy át is adná a frakcióvezetést a Jobbik fórumain Nováknál és Hegedűsnénél rendre sokkal szélsőségesebb hangon felszólaló Volnernek.

Ezzel sikerült is meglepnie a kongresszusi küldötteket - egyrészt azzal, hogy lemond, másrészt azzal, hogy a nagy mérséklődés közben egy szélsőségest nevez ki maga helyett frakcióvezetőnek -, de a párt szóvivője, Mirkóczki Ádám szerint a frakció tagjai tudtak a tervről.

Mirkóczki emellett ismertette Vona további terveit, például azt, hogy az elnök "sok szakmai testület létrehozását szeretné", meg feladatokat delegálni alsóbb szintekre. Ezt ő "professzionalizálódásnak" nevezte. (Via MTI. Címlapképünkön Volner János ad elő a Budapesti Corvinus Egyetemen.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.