A felesége nem bírt továbbmenni, ő azért még megmászta az Everestet, miközben a nő haldoklott

Felszaladtam, aztán vissza, az egész nem is jelentett nekem semmit. Nem volt különleges élmény az Everest csúcsán állni, mert Ő nem lehetett velem.


Robert Gropel ausztrál állatorvos most így emlékszik vissza arra az egy héttel ezelőtti napra, amikor sikerült megmásznia a világ legmagasabb csúcsát. Akkor még nem érzékenykedett ennyire. Amikor a csúcstól nem messze a feleségét, Maria Strydom egyetemi oktatót leterítette a Himlájában sok áldozatot szedő magassági betegség, a férfi nem indult el vele lefelé, hanem megkérdezte, hogy zavarná-e, ha még felmászna, majd magára hagyta a súlyos állapotban szenvedő nőt. Felment, visszatért, elindultak lefelé, de a nő egyszer csak összecsuklott és elkezdett félrebeszélni. Ekkor serpákat hívtak, akik gyógyszerrel és oxigénpalackokkal érkeztek. Ezek hatására Maria Strydom jobban lett, de még ezután is hagyták, hogy a saját lábán másszon tovább lefelé. Nemsokára újra összeomlott, és a helyszínen meghalt.

Strydom halála egy hete megjárta a világ összes hírforrását, a tragédia mellett ezért, mert a házaspár deklaráltan azért indult útnak, hogy bebizonyítsák, a szigorúan vegán diétájuk ellenére bármire képesek. Miközben több szakértő arra figyelmeztette őket, hogy baj lehet a dologból. Csakhogy a sztori eddig abban a formában volt ismert, hogy a házaspár együtt megmászta a csúcsot, majd lefelé jövet a feleség rosszul lett. A férje most ismerte be, mi is történt igazából.

(via Guardian)