A WHO csak a 13 százalékát kapta meg annak a pénznek, amit a zikaláz elleni harcra igényelt

Egészségügy
2016 május 30., 14:39
comments 31

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a zikajárvány megfékezéséhez igényelt összegnek csak a 13 százalékát kapta meg a nemzetközi közösségtől nyújtott pénzekből, és ez súlyosan csorbítja a vírus terjedésére irányuló erőfeszítések eredményességét – közölte a genfi központú WHO szóvivője, aki szerint ez azért nem befolyásolja a riói olimpia megrendezését.

A WHO egyik belső jelentése szerint a kért 17,7 millió dollárból csak 2,3 milliót sikerült a nemzetközi közösség tagjaitól begyűjteni, ez csak 13 százalék, így több mint 15,3 millió dollár hiányzik. A helyzeten az sem segít sokat, hogy a szervezet 3,8 millió dollárt használt fel a saját vésztartalékából. A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) 8,1 millió dollárt igényelt a kór elleni küzdelemhez, de csak 1,6 millió dollár folyt be, vagyis 6,5 millió dollárt kellene még összegyűjteni.

Nyka Alexander, a WHO szóvivője ugyanakkor az AFP-nek adott nyilatkozatában megismételte azt az álláspontot, ami szerint a hiány nem befolyásolja a nyári olimpiai játékok megtartását Rio De Janeiróban. Néhány nappal ezelőtt a WHO már közzétette hivatalos álláspontját, miszerint közegészségügyi szempontból nem látja indokoltnak sem áthelyezni máshová, sem törölni az augusztus 5. és 21. között rendezendő sporteseményt. A szervezet arra a nyílt levélre válaszolt, amiben közel 30 ország 150 tudósa kérte a halasztást vagy áthelyezést.

A szúnyogok által terjesztett – de szexuális úton is továbbadható – zikavírus elsősorban a terhes nőkre nézve jelent kockázatot, mert egyes esetekben kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál, de más károsodást is kiválthat, például a felnőtteknél neurológiai bajokkal járhat, ilyen az idegeket károsító Guillain-Barré-szindróma. A megbetegedés fejfájással, lázzal, piros vagy fehér bőrkiütéssel, ritkábban izom- és ízületi fájdalommal járhat együtt.

A WHO február 1-én globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Most Brazília a leginkább érintett ország, ott másfél millióra teszik a fertőzések számát.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint több latin-amerikai országban az őszi időszak közeledtével és a moszkitók csökkenő száma miatt megcsappant ugyan az új fertőzések mennyisége, de vannak olyan országok, ahol a kór később ütötte fel a fejét – mint a Dominikai Köztársaságban vagy Guadalupén –, ahol éppen ellenkezőleg, egyre több a megbetegedés.

„Általános méretekben tehát a WHO nem tapasztalja a járvány megtorpanását, ezért magas szinten kell tartania a készültséget” – írja a szervezet jelentése. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.