Magyarország 48 millió forintot költött Orbán Viktor és kísérete amerikai útjára

PÉNZ
2016 május 30., 09:24
comments 279

Összesen 17 fős küldöttség utazott március utolsó hetében Washingtonba, hogy elkísérje Orbán Viktor miniszterelnököt, aki a nukleáris biztonságról szóló csúcstalálkozón vett részt a világ más vezetőivel együtt.

A teljes utazás március 28-tól április 1-ig, összesen öt napig tartott, és 48 milliójába került az adófizetőknek. Ez a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium válaszából derült ki, amit Hajdu Nóra, az Együtt politikusa tett közzé a párt honlapján.

Orbán és Obama a Fehér Házban 2016. márciusában. A magyar miniszterelnök a nukleáris biztonságról szóló konferencián kezelt az amerikai elnökkel. Chuck Kennedy / Anadolu Agency

Korábban a VS derítette ki, hogy az útra elkísérte a miniszterelnököt felesége és három lánya is, akikkel "három napon keresztül magánprogramot bonyolítottak".

A delegációnak tagja volt Seszták Miklós fejlesztési miniszter és Szijjártó Péter külügyminiszter is, de kétoldalú találkozókra még miniszteri szinten sem került sor. Az utazás eddigi egyetlen kézzelfogható eredménye egy Orbán-Obama fotó volt. A kép nem egy kormányfői talákozón készült - ilyen protokolláris fotót a csúcstalálkozó összes résztvevőjéről csináltak a Fehér Házban.

Orbán részt vett az állam- és kormányfő közös vacsoráján, Szijjártó pedig a külügyminiszterek munkaebédjén, de Sesztákról például azóta sem tudni, mit keresett az amerikai fővárosban.

A VS azt írta, a magyar miniszterelnök ezidő alatt egyeztetett még a grúz és a svájci kormányfővel, ezen túl pedig olyan fontos diplomáciai kötelességnek is eleget tett, mint hogy találkozzon Desmond Child, magyar származású dalszövegíróval.

Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője korábban egyáltalán nem akart tájékoztatást adni az utazókeret hivatalos programjáról.

A sajtóiroda cikkünk másnapján közleményt adott ki az ügyben, amiben cáfolták, hogy a miniszterelnök családjának útiköltségeit közpénzből fedezték volna, és ez egyébként szerepel a minisztérium adatigénylésre adott eredeti válaszában is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.