Cseh és magyar két jó barát, ettünk egy jó cseh vacsorát

Igen, ez az egész Staropramen-hype egy kampány, kedves olvasó, hirdetés, amelynek célja, hogy megmutassa: lehetséges kultúrát vinni a sörözésbe a méregdrága belga vagy ír sörök sznobériája és az alsó polcos, se íze-se bűze sárga, bubis dobozos izék között is. Ezért szervezett az importőr és licenszbirtokos, a Borsodi Sörgyár egy olyan gasztro-rendezvénysorozatot, melynek keretében fizetővendégek, a cég kiemelt ügyfelei és persze a magunkfajta ingyenélő újságírók is kaphattak egy falásnyit a cseh konyhából és a cseh sörtradícióból. Egy Margit körúti műteremlakásban kialakított ad-hoc étteremben ettünk cseh kajákat cseh sörökkel, pazar kilátással Budapestre a borostyán különböző árnyalataiban ragyogó Staropramenek felett.

Vuleta Zsolt, a Staropramen forgalmazója, a Borsodi Sörgyár ügyvezetője megnyitja a sörvacsorát egy műteremlakás-étteremben

Egyenesen üdítő volt végigtolni egy 2016-os gasztronómiai eseményen egy jellegzetesen klasszikus káká-európai menüsort. Tojásos kaporleves, mellé röszti fokhagymás tejfölös mártogatóssal, vadas marhahús egy kis vörösáfonyával a szószban, krumplisaláta hetykén roppanós apró újkrumplikból, és egy egyszerű almás-tejszínes palacsinta. Vegáknak pedig amúgy bográcsos jelleggel lepirított bulgur sok-sok finom vargányával.

Még a legtrendibb újhullámon sem kellett túl magasra kapaszkodni az iskolai menzák frankfurti levesein, grízes tésztáin cseperedett ízlelőbimbóinkkal. Mert volt ugyan egy kis túlkomplikált street food-beütés, hamburger-átértelmezéssel, de a mákkal épp csak a látvány kedvéért megszórt zsemlében a finoman foszlányaira szedett füstölt-sült csülök vöröskáposztával és a lepirított bőrkével megint csak nem Michelin-csillagvadász hóttkuzin-ételűrhajó volt, hanem ideális, sós-ízes alap az est első számú sztárjai, a Staropramen sörei alá.

Barna sörben pácolt csülkös-bőrkés vöröskáposztás reformburger a világos Staropramen alá
Tipikus cseh kaja a vadas marha, de hátszínből, egy kis vörösáfonyával mégsem mindennapi
És egy kis palacsinta, amit jin-jang szimbólumot idéző pacsmagolással dobott fel a költő

Minden fogást más-más Staropramennel kísértünk. Szűretlen búza a nem túl markáns előételhez, egészen különlegesen sötét színű, de meglepő módon átlagos alkoholfokú, 4,8%-os, remekül csúszó Granát a bulgurhoz, világos Staro a barnában pácolt csülök mellé, barna Staro a hátszín mellé.

Világos az üzenet. Egyszerű alapanyagokból készült egyszerű, de ízletes ételek, mellé minőségi, változatos technológiával készült, de megfizethető sörök - ez is gasztroélmény. Nem kell nyálkásan roppanó, kesernyés tápióka-gyöngy gondosan spontánnak tűnő passiógyümölcsös-avokádós freccsentéssel a tányéron a szuvidolt gyöngytyúkbegy mellé, egy kis csomócskába rendezve egy hatalmas tányér közepén, hozzá valami épp felkapott pincészet minden jelleget gondosan mellőző, üresen ostoba rozéjával ahhoz, hogy a magyar (vagy cseh) gyomor elégedett legyen. Sőt.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.