Leleplezte magát a magyar adóparadicsom gigantikus haszonélvezője

gazdaság
2016 május 31., 12:28
comments 226

Beigazolódtak a korábbi pletykák, és tényleg a GE magyarországi részlege, a GE Hungary Kft. miatt emelkedtek elképesztő mértékben a magyar költségvetés társasági adó bevételei. Ezt maga a cég vezérigazgatója ismerte el az MTI-nek.

De most megjelent a cég éves beszámolója is, mutatom az érdekes részt:

photo_camera 2014 és 2015, adatok millió forintban.

A pirossal bekeretezett rész azt mutatja, hogy a GE Hungary Kft. 536,3 milliárd forintot fizetett tavaly a költségvetésbe. A cég adózás előtti eredménye négyezer milliárd forintra emelkedett. Ez az adózás előtti eredményként elszámolt összeg több, mint a magyar GDP tíz százaléka (akárcsak az anyavállalatnak visszautalt osztalék). A GE adófizetése a költségvetés bevételeinek 4-5 százaléka körül van (!).

Ez hogy lehet?!

Hát úgy, hogy Magyarország adóparadicsom lett – persze nem nekünk, mezei állampolgároknak, hiszen a béreket terhelő adóék továbbra is bődületesen nagy. De a nagyvállalatoknak, pontosabban egy nagyon apró, egyszereplős szegmensüknek igen, miután az NGM-ben kitalálták a növekedési adóhitel intézményét. Ennek lényege, hogy egy nagyon gyorsan bővülő cég elhalaszthatja a társasági adó kifizetését. (Azaz ha egy legalább három éve működő, Magyarországon bejegyzett cég egyik évről a másikra legalább meghatszorozza a nyereségét, akkor a növekményre eső társasági adót nem kell azonnal, teljes összegben befizetnie az államkasszába, hanem automatikusan fizetési haladékot kap: a teljes összeget az adóévet követő két év alatt nyolc egyenlő részben, negyedévente kell csak megfizetnie.)

Az már látszott eddig is, hogy valóban kiugró tempóban nőnek a társasági adó bevételek, de most kiderült, hogy ez tényleg

egyetlen bálnaméretű befizető miatt van:

a GE az NGM-es trükk miatt jelentős eszközöket és bevételeket hozott Magyarországra. A cég vezérigazgatója arról beszélt, hogy az Alstom energetikai üzletágának beolvasztása miatt ugrott a cég magyarországi árbevétele a 2014-es 1606 milliárdról 4452 milliárdra. Mivel a 2015 végén 12,4 milliárd euróért vásárolt céget gyakorlatilag beapportálták a magyar GE-be, így óriásnyereség jelentkezett.

Az NGM korábban csak annyit mondott, hogy az előzetes vállalások alapján úgy tűnik, hogy 542 milliárd forint értékben fogják igénybe venni cégek a növekedési adóhiteles konstrukciót. Ezzel sikerült teljesen telibe találni a GE adóját. Ez egyben azt is jelenti, hogy más növekedési adóhiteles cég nem is volt, csak ez az egy.

A független Költségvetési Felelősségi Intézet korábban arról írt, hogy az ilyen adó-átcsábító trükkök alkalmazását sanda szemmel nézi az Európai Bizottság, akár büntetés is lehet belőle később. Ami egyébként elég logikus is lenne, hiszen ami Magyarországnak (több adó) és a GE-nek (kevesebb adófizetés) nyereség, az azoknak az országoknak, ahol a GE most papíron Magyarországra hozott részlege (a korábbi Alstom Energy) valóban munkát végez, veszteség.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.