A várt pénz dupláját hozta a Proust-árverés

irodalom
2016 június 01., 15:28
comments 67

A várt bevétel dupláját hozta egy kedd esti árverés, amelyen Marcel Proust (1871-1922) hagyatékából bocsátott áruba 120 fotót, levelet és egyéb kéziratot a nagy francia író egyik leszármazottja, írja az MTI.

photo_camera AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT

A Sotheby's aukciósház szerdai összesítése szerint 520-740 ezer euró helyett 1,24 millió euró (390 millió forint) folyt be a Patricia Mante-Proust dédunoka tulajdonát képező irodalomtörténeti emlékek árveréséből.

photo_camera AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOTAFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT

Az aukció legdrágább tétele egy hatalmas kartonlap volt, amelyre részleteket ragasztottak Az eltűnt idő nyomában című monumentális regényfolyam második, Bimbózó lányok árnyékában című kötetének kéziratából. A montázs 111 ezer euróért (35 millió forint) kelt el az előzetesen becsült 20-25 ezer helyett.

photo_camera AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT

Az első kötet, a Swann egy eredeti kiadása, benne Proust egy hosszú dedikációjával, 62 500 euróért (20 millió forint) talált gazdára. Az írónak az amiens-i katedrálisról készült rajza 47 500 eurót (15 millió forint) ért meg egy licitálónak. A magasba szökő árak miatt Amiens városa, amely szintén szerette volna megszerezni a székesegyházát ábrázoló grafikát, kénytelen volt kiszállni a licitből. (MTI)

photo_camera AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.