A várt pénz dupláját hozta a Proust-árverés

2016 június 1., szerda 15:28
67

A várt bevétel dupláját hozta egy kedd esti árverés, amelyen Marcel Proust (1871-1922) hagyatékából bocsátott áruba 120 fotót, levelet és egyéb kéziratot a nagy francia író egyik leszármazottja, írja az MTI.

AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT Fotó: FRANCOIS GUILLOT

A Sotheby's aukciósház szerdai összesítése szerint 520-740 ezer euró helyett 1,24 millió euró (390 millió forint) folyt be a Patricia Mante-Proust dédunoka tulajdonát képező irodalomtörténeti emlékek árveréséből.

AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOTAFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT Fotó: FRANCOIS GUILLOT

Az aukció legdrágább tétele egy hatalmas kartonlap volt, amelyre részleteket ragasztottak Az eltűnt idő nyomában című monumentális regényfolyam második, Bimbózó lányok árnyékában című kötetének kéziratából. A montázs 111 ezer euróért (35 millió forint) kelt el az előzetesen becsült 20-25 ezer helyett.

AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT Fotó: FRANCOIS GUILLOT

Az első kötet, a Swann egy eredeti kiadása, benne Proust egy hosszú dedikációjával, 62 500 euróért (20 millió forint) talált gazdára. Az írónak az amiens-i katedrálisról készült rajza 47 500 eurót (15 millió forint) ért meg egy licitálónak. A magasba szökő árak miatt Amiens városa, amely szintén szerette volna megszerezni a székesegyházát ábrázoló grafikát, kénytelen volt kiszállni a licitből. (MTI)

AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT Fotó: FRANCOIS GUILLOT

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt