Három év alatt csak három ember akadt fenn kormány kötvényprogramján

2016 június 1., szerda 7:12
17

Idén március végéig 2456-an kaptak letelepedési engedélyt letelepedési kötvény vásárlásával a program 2013-as indulása óta. A Magyar Nemzet által kikért adatokból az is kiderült, hogy ezek közül egyet sem vont vissza a Bevándorlási és Állampolgársági hivatal (BÁH).

A szabályok szerint a kötvényvásárlással megszerzett tartózkodási engedély után hat hónapnak kell eltelnie, hogy valaki végleges letelepedési engedélyt is kapjon. A kikért adatok azt mutatják, hogy velük sem volt túl szigorú a BÁH, mivel

az így a kiosztott 3515 tartózkodási engedélyből csak hármat vontak vissza.Azoknak már nem volt ilyen könnyű dolguk, akik kötvényvásárlás nélkül akartak letelepedni Magyarországon. Az elmúlt két évben összesen 32 260 tartózkodási engedélyt adtak ki olyankonak, akik itt akartak dolgozni. Közülük 2356 embertől vonták meg az engedélyt.

Ezek szerint a BÁH a letelepedési kötvénnyel tartózkodási engedélyt szerzett külföldiek 0,08 százalékát bírálta felül a BÁH, a keresőtevékenységgel papírhoz jutók engedélyének 7,3 százalékát vonta vissza.

Vagyis a hivatal 91-szer szigorúbb volt a nem kötvényesekkel.

Jelenleg 6 cég adhat el letelepedési állampapírt. Ezek közül egy kivétellel az összeset olyan offshore-országokban jegyezték be, mint a Kajmán-szigetek, Málta, Ciprus és Liechtenstein.

A lap szerint az országgyűlés gazdasági bizottsága az elmúlt három évben egyszer sem kért adatokat a kötvényekkel seftelő cégek értékesítési tevékenységéről, pedig elvileg meglenne hozzá a jogköre.

A letelepedésikötvény-program lényege elvileg az lenne, hogy az Európai Unión országból érkező befektetők egy legalább 300 ezer eurós névértékű, erre a célra kibocsátott, ötéves futamidejű államkötvényért cserébe fél év után letelepedési engedélyt kapnak, amivel szabadon mozoghatnak a schengeni övezetben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt