Rászállt a lengyel kormányra az Európai Bizottság az alkotmánybíróság vegzálása miatt

Frans Timmermans. Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke hivatalos levélben fordult a lengyel kormányhoz, mert az EB szerint a lengyel alkotmánybíróság jogkörének módosításáról rendelkező lépések rendszerszintű kockázatot jelentenek a jogállamiságra nézve. Timmermans a vonatkozó törvények felülvizsgálatát várja a lengyel kormánytól.

A szélsőkonzervatív Jog és Igazságosság pártja még decemberben erőltette át a változtatásokat a parlamenten, amik új irányokat szabnak a testületnek. A bírák kiválasztásában a kormánynak erős túlhatalma lett, a korábbiak közül többeket kitettek a testületből, amely már csak kétharmados többséggel hozhat ítéleteket. A kormánypártot vezető Jarosław Kaczyński "mondvacsináltnak" nevezte az EB korábban megfogalmazott kritikáit. Timmermans felkereste Beata Szydlo kormányfőt az ügyben, és további egyeztetésekre is sor kerül majd.

Az EB 2014-ben vezette be a jogállamiság vizsgálati eljárását, miután éveken át nem tudta megfelelő módszerekkel rábírni egyes tagállamokat, hogy tartsák tiszteletben a demokratikus normákat. (Guardian)