Emeli a benzin adóját a kormány

Ha 50 dollár alatt lesz a világpiacon a kőolaj hordójának ára, akkor literenként 120 forintról 125 forintra emelkedik a jövedéki adó

– erről rendelkezik a 2017-es adócsomag módosítása, amit a törvényalkotási bizottság fogalmazott meg. A javaslat így kerül majd a parlament elé, várhatóan megszavazzák. (Korábban ezt úgy sikerült belerakni egy módosítóba, hogy egyszer 40, máshol pedig 50 dolláros határt állapított meg a javaslat.)

A Brent kőolaj egyébként most, néhány hónapnyi töretlen emelkedés után pont 49 dollárnál van. Ma épp esett, mivel az OPEC nem tudott megállapodni a termelés korlátozásában.

Az üzemanyagok adójának emelése egyáltalán nem ördögtől való dolog, az OECD összesítéséből kiderül, hogy Magyarországon viszonylag alacsony az üzemanyagokat terhelő adótartalom. Ha ezt valamikor emelni lehet – ami a károsanyag-kibocsátás visszaszorítása, illetve Magyarországon az import mérséklése szempontjából is jó dolog lenne –, az csak most van, amikor kirívóan alacsony a kőolajár.

Egy másik módosító lehetővé teszi az önkormányzatoknak, hogy az eddigi 300 forintos helyett akár 400 forintos idegenforgalmi adót is ki tudjanak venni. (Portfolio)