Emeli a benzin adóját a kormány

2016 június 2., csütörtök 14:03
181

Ha 50 dollár alatt lesz a világpiacon a kőolaj hordójának ára, akkor literenként 120 forintról 125 forintra emelkedik a jövedéki adó

– erről rendelkezik a 2017-es adócsomag módosítása, amit a törvényalkotási bizottság fogalmazott meg. A javaslat így kerül majd a parlament elé, várhatóan megszavazzák. (Korábban ezt úgy sikerült belerakni egy módosítóba, hogy egyszer 40, máshol pedig 50 dolláros határt állapított meg a javaslat.)

A Brent kőolaj egyébként most, néhány hónapnyi töretlen emelkedés után pont 49 dollárnál van. Ma épp esett, mivel az OPEC nem tudott megállapodni a termelés korlátozásában.

Az üzemanyagok adójának emelése egyáltalán nem ördögtől való dolog, az OECD összesítéséből kiderül, hogy Magyarországon viszonylag alacsony az üzemanyagokat terhelő adótartalom. Ha ezt valamikor emelni lehet – ami a károsanyag-kibocsátás visszaszorítása, illetve Magyarországon az import mérséklése szempontjából is jó dolog lenne –, az csak most van, amikor kirívóan alacsony a kőolajár.

Egy másik módosító lehetővé teszi az önkormányzatoknak, hogy az eddigi 300 forintos helyett akár 400 forintos idegenforgalmi adót is ki tudjanak venni. (Portfolio)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt