Emeli a benzin adóját a kormány

gazdaság
2016 június 02., 14:03
comments 177

Ha 50 dollár alatt lesz a világpiacon a kőolaj hordójának ára, akkor literenként 120 forintról 125 forintra emelkedik a jövedéki adó

– erről rendelkezik a 2017-es adócsomag módosítása, amit a törvényalkotási bizottság fogalmazott meg. A javaslat így kerül majd a parlament elé, várhatóan megszavazzák. (Korábban ezt úgy sikerült belerakni egy módosítóba, hogy egyszer 40, máshol pedig 50 dolláros határt állapított meg a javaslat.)

A Brent kőolaj egyébként most, néhány hónapnyi töretlen emelkedés után pont 49 dollárnál van. Ma épp esett, mivel az OPEC nem tudott megállapodni a termelés korlátozásában.

Az üzemanyagok adójának emelése egyáltalán nem ördögtől való dolog, az OECD összesítéséből kiderül, hogy Magyarországon viszonylag alacsony az üzemanyagokat terhelő adótartalom. Ha ezt valamikor emelni lehet – ami a károsanyag-kibocsátás visszaszorítása, illetve Magyarországon az import mérséklése szempontjából is jó dolog lenne –, az csak most van, amikor kirívóan alacsony a kőolajár.

Egy másik módosító lehetővé teszi az önkormányzatoknak, hogy az eddigi 300 forintos helyett akár 400 forintos idegenforgalmi adót is ki tudjanak venni. (Portfolio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.