Hiába hisztizett Erdogan, a német parlament elismerte az örmény népirtást

külföld
2016 június 02., 09:30
comments 110

A német parlament nagy többséggel - pontos adatot egyelőre egyetlen külföldi forrásban sem láttam, a Deutche Welle jelentése szerint "közel egyhangúlag" - megszavazta a német parlament azt a határozatot, amiben

népirtásnak minősítik a törökországi örmények 1915-ös lemészárlását.

Örmény aktivisták ünneplik a döntést a Bundestag épülete előtt Berlinben. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
photo_camera Örmény aktivisták ünneplik a döntést a Bundestag épülete előtt Berlinben. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN

A javaslat annak ellenére ment át szinte egyhangúlag, hogy a török elnök, Erdogan és kormánya személyesen is nyomást próbált gyakorolni a német vezetőkre. Hiába, a határozatot személyesen Angela Merkel kancellár is támogatta - bár a szavazáson magán egyéb, korábban egyeztetett elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni.

A döntésnek lehetnek még következményei:

Törökország éppen nagy alkuban van az EU-val a menekültügyben, így még tudhat fejtörést okozni a menekültek legkedveltebb célországának, Németországnak.

Azt, hogy az örmények lemészárlása népirtás volt, már világszerte több mint húsz ország ismeri el. Magyarország nincs köztük. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.