Nyilvánosan alázták Mexikóban a sztrájktörő tanárokat

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Vizsgálatot kezdeményezett a mexikói emberi jogi biztos, mert Chiapas államban tiltakozók nyilvánosan aláztak meg tanárokat és iskolai adminisztrátort. Chiapasban éppen tanársztrájk van, és a helyi tanárszakszervezet, a CNTE egyik frakciója úgy döntött, hogy megalázza a sztrájktörőket.

A jelentések szerint 14 sztrájktörő tanárt és ügyintézőt masíroztattak végig Comitan városán. A sztrájktörőket mezitláb hajtották végig a városon, nyakukba "áruló" táblát akasztva, majd sokukat kopaszra is borotválták.

A CNTE ezután nyilatkozatában azt állította, hogy "az állam ügynökei" vegyültek a soraikba, hogy provokációjukkal lejárassák a sztrájkot. A BBC mexikói tudósítója, Juan Paullier szerint viszont egyáltalán nem ritkák az ilyen esetek a mexikói oktatásban:

állítólag már tavaly is kopaszra borotválták a sztrájkot ellenző tanárokat Chiapasban.

A CNTE a fővárosban, Mexikóvárosban már május 15-e óta sztrájkol, ez szélesedett országos tiltakozássá. A tiltakozás tárgya a 2013-as oktatási reform, melynek részeként bevezették a tanárok értékelési rendszerét is. (Via BBC)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.