Több ezer éve az európai emberek is háziasították a kutyát, de ezt az európai kutyát később kiszorította az ázsiai kutya

ÁLLAT
2016 június 02., 20:50
comments 77

A kutya régebben van az emberrel, mint bármilyen más állat. Az eddigi kutatások szerint nagyjából 15 ezer éve háziasíthatta az ember a farkast, több ezer évvel korábban, mint hogy akár a kecske vagy a disznó megjelent volna háziállatként.

Eddig az volt az uralkodó nézet, hogy a kutyákat Ázsiában házasították 15 ezer évvel ezelőtt, és onnan terjedt át Európába is a faj.

Most azonban megjelent a Science magazinban egy tanulmány, ami alapjaiban kérdőjelezi meg ezt.

A kutatásban egy 4800 éves, jó állapotban fennmaradt, írországi kutyacsontot vizsgáltak a tudósok, és arra a következtetésre jutottak, hogy ugyan 15 ezer éve valóban háziasíthatták a kutyákat Ázsiában, de nagyjából ugyanekkor

Európában is háziasították őket.

Később aztán az ázsiai kutya nyugatra terjedésével kiszorította Európából az európai kutyát, vagy keveredett vele.

A dolog bizonyításához még kellenek kutatások, de az biztos, hogy valamikor 14 ezer évvel ezelőtti és egy 6400 évvel ezelőtti idő között az ázsiai kutyák eljutottak Európába, viszont ekkor már voltak valamilyen kutyák Európában is, amiket később az ázsiai fajok jórészt kiszorítottak. (arstechnica)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.