Nem ítéltek el senkit a belvárosi ingatlanügyben, ahol megüzenték, hogy „ötszázezer forint lesz a fagyi”

bűnügy
2016 június 03., 10:49
comments 108

A Népszabadság csütörtök este írta meg, hogy a Fővárosi Törvényszék bizonyítottság hiányában első fokon felmentette a vádak alól az V. kerület legsikeresebb építési vállalkozóját, Borzován Jánost és jó barátját, Rónaszéki Lászlót, aki a belvárosi önkormányzat korábbi jegyzője volt.

A belvárosi önkormányzat 2011 decemberében adta el a Károly körút 26. alatti üzlethelyiséget a Classic Immo Kft.-nek. A Pápa Marianne-hoz, Portik Tamás közeli ismerőséhez, egyben Habony Árpád nagybátyjának özvegyéhez kötődő cég azt fél évvel később kétszeres áron adta tovább orosz vállalkozóknak. Ez csak úgy mehetett, ha az önkormányzat lemond az elővásárlási jogáról. Emiatt indult el a per.

Rónaszéki a vád szerint a hivatali hatalmát arra használta, hogy Borzován pozícióját erősítse a „vetélytársaival” szemben, ezért gátolta, hogy a Károly körúti ingatlan esetében mihamarabb kiadják az elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatot, így vártak, hogy úgy látszódjon, az Borzován közbenjárására született meg.

A lap azt írta, hogy bár Kárpáti György bíró szerint kettejük lehallgatott telefonálásaiban homályos utalások elhangzottak arról, hogy a jegyző segített a régi barátjának, Borzovánnak egy önkormányzati döntés visszatartásában, ezt „kétséget kizáróan nem sikerült igazolni”.

Egy ingatlanközvetítő az első kihallgatásán azt mondta, megüzenték neki, hogy „500 ezer forint lesz a fagyi”, később azt vallotta, hogy ezt „a verebek csiripelték”, tehát senki nem kérte tőle az összeget, amit végül nem is adott át. A bíró erről azt mondta, fennáll a lehetősége, hogy igazat mondott a kenőpénzről, de ezt nem sikerült megnyugtatóan bizonyítani.

A Fővárosi Törvényszék sajtóközleményében leírtak alapján az ügyészség nem nagyon törte magát, hogy bizonyítani tudják a jegyző bűnösségét:

  • „A II. vádponthoz kapcsolódóan folytatott titkos információgyűjtés során beszerzett bizonyítékok felhasználása azonban törvénysértő volt, ezért ezt a bizonyítékot a bíróság kirekesztette a bizonyítékok köréből.”
  • „Tekintettel arra, hogy a híváslistákat az ügyészség az utolsó tárgyalási napon nyújtotta be, az eljáró bíró megjegyezte, hogy szerencsésebb lett volna, ha a vádirat benyújtásakor már minden bizonyíték rendelkezésre áll, hogy azt minden eljárási szereplő kellő időben megismerhesse.”

Az ügyészség azzal érvelt, hogy a rendkívül szövevényes, rendőrök sorának megvesztegetéséről szóló Vizoviczki-ügy részeként jutottak el Borzovánhoz és a jegyzőhöz, ezért tartott túl sokáig az adatok elemzése.

A vád képviselője Borzovánra letöltendő börtönbüntetést kért, a jegyzőre és a Zizi Bár tulajdonosára felfüggesztettet. A felmentő ítéletet a vádlottak elfogadták, azaz nem indítványozzák, hogy bűncselekmény hiányában mentsék fel őket, de Rónaszéki gondolkodási időt kért. Az ügyész fellebbez, az eljárás folyatódik. (Nol)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.