Sepp Blatter és két helyettese 80 millió dollárt nyúlt le

futball
2016 június 03., 13:29
comments 123
photo_camera Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

Ez a FIFA-főhadiszállásán tartott házkutatásból és a lefoglalásokból derült ki – írja az AFP a Twitteren. Egyelőre még annyit lehet tudni, hogy az amerikai és a svájci hatóságokat is értesítették. Részletek hamarosan.

Update 1.:

"A bizonyítékok azt látják alátámasztani, hogy a FIFA három korábbi csúcsvezetője összehangolt lépéseket tett arra, hogy fizetésemelés, bónuszok és más pénzügyi konstrukciók révén egymást gazdagítsák. Ezek összege csak az elmúlt öt évben 80 millió euróra rúgott" - nyilatkozta Bill Burck, a FIFA által a vizsgálattal megbízott Quinn Emanuel ügyvédi iroda képviselője.

Az előzetes vizsgálati jelentés olyan durva törvénysértéseket tárt fel, hogy mindenképp szükség lesz további, alaposabb vizsgálatokra is - derül ki a FIFA közleményéből. Ezt elősegítendő a FIFA a jelentés eredményeit megosztotta az amerikai igazságügyi minisztériummal és és a svájci legfőbb ügyéssszel is. Utóbbi ezek után bejelentette, hogy tegnap, vagyis csütörtökön már meg is tartottak egy házkutatást a FIFA székházában.

A FIFA honlapján közzétett, táblázatokkal illusztrált anyag szerint Sepp Blatter elnök, Jérome Valcke főtitkár és a helyettese, Markus Kattner sorozatban kötöttek olyan - a svájci jogot többszörösen sértő - munkaszerződéseket, illetve módosították úgy korábbi megállapodásaikat, hogy azok alapján óriási, fejenként több tízmillió euróra rúgó összegeket vehessenek fel.

Ezeket a szerződéseket gyakran ugyanazon a napon közötték hármuknak, ráadásul nem is akármilyen napokon. A jelentés külön kiemeli például 2011. április 30.-át. Néhány nappal a FIFA elnökválasztása előtt - ahol Sepp Blatternek akkoriban a vereség is kinézett - olyan titkos, óriási fizetésemeléssel kombinált szerződést írtak alá, ami a választási eredménytől függetlenül 8,5 évre bebetonozta volna a főtitkárt és helyettesét. Vagyis garantálta volna, hogy a 8,5 évre jutó teljes fizetésüket megkapják akkor is, ha az esetleges új elnök kirúgná őket. Jerome Valcke főtitkár esetében például az összeg 5 milliárd forintnak megfelelő svájci frank lett volna.

A három csúcsvezető ezen felül több világbajnokság után is tízmillió eurós nagyságrendű bónuszokat vett fel úgy, hogy erre vonatkozó pontok nem is szerepeltek a munkaszerződésükben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.