A Líbiai Befektetési Hatóság azt állítja, hogy a Goldman Sachs átverte őket

gazdaság
2016 június 04., 19:20
comments 128

Brit bíróság előtt indított pert a Líbiai Befektetési Hatóság a Goldman Sachs ellen. A líbiai vádak szerint a Goldman Sachs 1 milliárd dolláros kárt okozott a líbiai államnak azzal, hogy átverte a líbiai állami befektetési alap vezetőit.

Az ilyen perek nagyon ritkák, ugyanis a világpiacon üzletelő befektetési alapok többségét elég nehéz átverni, mert nagyon körültekintőek. Pont az a dolguk, hogy minden oldalról elemezzék a befektetési lehetőségeket, és olyan helyre tegyék a pénzüket, ahol az a lehető legnagyobb biztonságban van és a lehető legnagyobb hozamot termeli.

A Líbiai Befektetési Hatóság szerint azonban Moammer Kadhafi diktatúrája alatt olyan emberek vezették a líbiai állami befektetési alapot, akik nem értettek a munkájukhoz, és gőzük se volt arról, hogy mit miért és hogyan kellene csinálniuk.

A hatóság vádjaiban az szerepel, hogy a Goldman Sachs kihasználta ezt, és előnytelen tanácsokat adott az alapnak, majd olyan szerződéseket kötöttek, amiken később nemhogy hatalmasakat bukott a líbiai állam, de még nagy prémiumokat is kellett fizetniük a Goldman Sachsnak.

A vádak szerint ezt a kapcsolatot azzal pecsételte meg a nagybank, hogy gyakornoki pozíciót adott a líbiai befektetési alap vezérigazgató-helyettese testvérének, és „nyilvánvalóan pazarló és egzotikus körülmények között” látta vendégül a bankhoz tárgyalni érkező líbiai delegációt.

A Goldman Sachs tagadja a vádakat, azt mondják, minden szerződést megfelelően aláírtak a líbiaiak, a gyakornoki hellyel sem volt probléma, a líbiaiakat tájékoztatták a kockázatokról, és ha a kamatok máshogyan alakultak volna, akkor a szerződések szép profitot hoztak volna a líbiai pénzalapnak. (Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.