Két bostoni srác gondolt egyet, és elmentek Bolíviába megkeresni egy 31 éve, rejtélyes körülmények közt lezuhant repülő feketedobozát

külföld
2016 június 04., 20:31
comments 116

1985. január 1-jén az Eastern Airlines Asunción és Miami között közlekedő járata lezuhant valahol a bolíviai hegyekben. Azóta is ez a történelem egyik legtitokzatosabb repülőgép-szerencsétlensége, ugyanis nem tudni biztosan, mi okozta a 19 utas és a 10 fős személyzet halálát hozó balesetet.

A repülőgép roncsai nagyon nagy területen szóródtak szét, nagyon magasan a hegyekben, és több, a feketedobozok megtalálását célzó expedíció is eredménytelen maradt. A szerencsétlenség után amerikai szakemberek is próbáltak segíteni a bolíviai hatóságoknak a felderítésben, de nem jártak sikerrel.

2006-ban azonban a jégsapka olvadása miatt néhány túrázó megtalálta a repülő néhány darabját a Bolívia nyugati részén lévő, 6500 méter magas Illimani hegyen. De holttesteket és a fekete dobozt ők sem találták meg.

Két bostoni srác, Dan Futrell és Isaac Stoner néhány hete elindultak az Egyesült Államokból Bolíviába, mert úgy döntöttek, megpróbálják megtalálni a gép rejtélyes feketedobozait. Az élményeiket egy blogon rögzítették.

És a helyzet az, hogy

néhány órája megtalálták, amiért jöttek.

via Reddit
photo_camera via Reddit

A feketedoboz maradványai mellett találtak mágnesszalagokat is, de még nem tudni, hogy a szalagok a repülő kommunikációját tartalmazzák vagy esetleg egy poggyászban lévő kamerából kerültek elő. A feketedoboz ugyanis sajnos nem maradt egyben, bár egy ilyen zuhanás, és 31 év egy baromi magas helyen érthetően megviselte az ellenálló szerkezetet is. (via Reddit)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.