Meghalt Muhammad Ali

Muhammad Ali, eredeti nevén Cassius Marcellus Clay Jr, a világ egyik leghíresebb sportolója 74 évesen elhunyt. Az olimpiai bajnok, világbajnok bokszoló csütörtökön légzőszervi problémákkal került kórházba.

Fotó: AFP

Hírnevét egyrészt kiemelkedő tehetségével, másrészt azzal szerezte, hogy sokszor ellenszegült az amerikai törvényeknek. Vallási okokból nem csatlakozott a vietnami háborúba vonuló hadsereghez, amiért három évig bevonták a bokszengedélyét, és egész életében a rasszizmus ellen harcolt. 1960-ban szerzett olimpiai aranyát dühében az Ohió folyóba dobta, amikor úgy érezte, hogy bőrszíne miatt nem kapja meg aneki járó elismert és tiszteletet.

Profi pályafutása alatt 61 meccsből 56-ot nyert meg, 37-szer KO-val. Őt egyszer sem ütötték ki.

Legnagyobb meccsét Joe Frazier ellen vívta Manilában 1975-ben. Előtte már kétszer összecsaptak, először Frazier, másodszor Ali nyert. A harmadik meccsen a 14. menet után Ali annyira elkészült az erejével, hogy azt mondta, nem bír kimenni az utolsó menetre, de Frazier edzője hamarabb bedobta a törölközőt.

Végleges visszavonulása után, 1982-ben diagnosztizáltak nála Parkinson-kórt, a betegségét méltósággal viselte. Az 1996-os atlantai olimpián ő gyújtotta meg a lángot, három évvel később a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az évszázad legjobb sportolójává választotta.(MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.