Az osztrák külügyminiszter szerint meg kell vonni a csónakokkal illegálisan érkező bevándorlóktól a menedékkérelmi jogot

külföld
2016 június 05., 15:09
comments 190
Sebastian Kurz. Fotó: /ADEM ALTAN / AFP / ADEM ALTAN
photo_camera Sebastian Kurz. Fotó: AFP / ADEM ALTAN

"Bárki, aki hajóra csónakra száll és megpróbál illegálisan belépni Európába belépni, megvonja magától az esélyt arra, hogy menedékkérelemhez folyamodjon, és automatikusan vissza fogjuk küldeni oda, ahonnan jött" - nyilatkozta vasárnap a svájci NZZ lapnak adott interjújában Sebastian Kurz külügyminiszter, a konzervatív ÖVP politikusa.

Kurz Ausztráliával példálózott, amely hasonló problémákkal kellett megküzdjön, de egyértelmű vonalat húzott, hogy kiket enged be határain belülre, és "nem hagyta ezt a döntést embecsempészekre."

A külügyminiszter érezhetően keményebben nyilatkozott más kérdésekben is, például azt is mondta, hogy Ausztriának követnie kellene Nagy-Britannia példáját, és a szociális juttatások területén eltérően kezelni a belföldi munkavállalókat az unió többi állampolgárától.

A Reuters kommentárja megjegyzi: Kurz retorikája valószínűleg válasz az államfő-választás tapasztalataira is, ahol egy szélsőjobboldali jelölt majdnem győzni tudott, az osztrák választók pedig érezhetően határozottabb fellépést várnak vezetőiktől a bevándorlás kérdésében. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.