Keiko Fujimori meglepetésre elbukhatja a perui elnökválasztást

külföld
2016 június 06., 04:42
comments 25
Keiko Fujimori reakciója az első, nem neki kedvező eredményekre. AFP PHOTO / LUKA GONZALES
photo_camera Keiko Fujimori reakciója az első, nem neki kedvező eredményekre. AFP PHOTO / LUKA GONZALES

Bár még az utolsó felmérések is az egykori elnök, Alberto Fujimori lányának győzelmét jósolták a perui elnökválasztásokon, az első részeredmények szerint meglepetésre riválisa, a szintén bevándorló származású egykori világbanki vezető, Pedro Pablo Kuczynski vezet a perui elnökválasztáson.

A választás előtt a korrupció és emberisesség elleni bűncselekmények - a maoista lázadók ellen bevetett halálosztagok - miatt 25 éves börtönbüntetését töltő Fujimori lánya, a 41 éves Keiko Fujimori fölényesen vezetett a közvélemény-kutatásokban, de pártját nem sokkal a szavazás előtt korrupciós botrány rázta meg. Ami nem jött jól a bűnözés elleni kemény fellépést igérő Fujimorinak, aki az áprilisi első fordulót még magabiztosan nyerte.

Ellenfele, a 77 éves Kuczynski kampányában a gazdaságra helyezte a hangsúlyt, azt ígérte, hogy vilgábanki kapcsolatait és Wall Street-i múlthát felhasználva serkenteni fogja a gazdasági növekedést. Támogatói között tudhatja Mario Vargas Llosa Nobel-díjas írót is, és bankármúltja ellenére a helyi baloldal is inkább őt támogatja, bár bírálják is a perui gazdasági elittel ápolt nagyon közeli kapcsolatai miatt. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.