Keiko Fujimori meglepetésre elbukhatja a perui elnökválasztást

2016 június 6., hétfő 4:42
25
Keiko Fujimori reakciója az első, nem neki kedvező eredményekre. AFP PHOTO / LUKA GONZALES Fotó: LUKA GONZALES

Bár még az utolsó felmérések is az egykori elnök, Alberto Fujimori lányának győzelmét jósolták a perui elnökválasztásokon, az első részeredmények szerint meglepetésre riválisa, a szintén bevándorló származású egykori világbanki vezető, Pedro Pablo Kuczynski vezet a perui elnökválasztáson.

A választás előtt a korrupció és emberisesség elleni bűncselekmények - a maoista lázadók ellen bevetett halálosztagok - miatt 25 éves börtönbüntetését töltő Fujimori lánya, a 41 éves Keiko Fujimori fölényesen vezetett a közvélemény-kutatásokban, de pártját nem sokkal a szavazás előtt korrupciós botrány rázta meg. Ami nem jött jól a bűnözés elleni kemény fellépést igérő Fujimorinak, aki az áprilisi első fordulót még magabiztosan nyerte.

Ellenfele, a 77 éves Kuczynski kampányában a gazdaságra helyezte a hangsúlyt, azt ígérte, hogy vilgábanki kapcsolatait és Wall Street-i múlthát felhasználva serkenteni fogja a gazdasági növekedést. Támogatói között tudhatja Mario Vargas Llosa Nobel-díjas írót is, és bankármúltja ellenére a helyi baloldal is inkább őt támogatja, bár bírálják is a perui gazdasági elittel ápolt nagyon közeli kapcsolatai miatt. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt