Orbán Viktor elismerte Soros György régi érdemeit

politika
2016 június 06., 15:09
comments 197

A parlament hévfői ülésén a jobbikos Gyöngyösi Márton a „Miniszterelnök úr, hogy ízlik a zsoldos koszt?” című kérdésével akarta szembesítebni Orbán Viktort azzal, hogy a kormány egész pályás sorosozása közben megfeledkeznek arról, hogy korábban a Fidesz-alapítói kaptak támogatást az amerikai milliárdostól:

„Az örömteli, hogy ha önök megvilágosodtak, és 26 évvel a rendszerváltás után rájöttek arra, hogy a kétpólusú világrend utáni világrendet kik és hogyan alakítják. De vizsgáljuk meg, hogy milyen az önök kapcsolata Soros Györggyel.”

A jobbikos képviselő, hogy 1987-ben
.

Gyöngyösi szerint ez alapján „létarcú, opportunista és hiteltelen” az, amikor Orbán szembefordul a korábbi támogatójával.

Orbán elismeri Soros régi édemeit

A miniszterelnök válaszában helyesnek nevezte, hogy a kommunista rendszer megdöntését és a szovjet hadsereg Magyarországról történő kivonulását nemcsak saját erőből, hanem a magyar demokrácia megteremtésében érdekelt külföldi támogatók segítségével érhették el.Fotó: MTI/Koszticsák SzilárdUgyanakkor Orbán szerint Soros György akkori tevékenységének semmi köze ahhoz, hogy van itt egy migránsválság. Azt mondta, ennek semmi köze sincsen sem az antikommunista küzdelmekhez, sem rendszerváltáshoz, sem semmilyen más ügyhöz. Orbán szerint itt egyedül arról van szó, hogy vannak olyan nemzetközi erők, amelyek azon dolgoznak, hogy Magyarországra és az Európai Unió többi országába minél nagyobb számban hozzanak be migránsokat.

És hívhatják akárkinek is, aki ezt finanszírozza, legyenek bármilyen érdemei is a korábbi antikommunista időszakban, ez ma, amit tesz, ellentétes Magyarország nemzeti érdekeivel. És nekünk, miután nem vagyunk zsoldosok, hanem a hazánk érdekeit képviseljük, ezt világosan meg is kell mondanunk” - mondta a miniszterelnök.

Erre reagálva Gyöngyösi hitelességi problémákkal vádolta a Fideszt, mert szerinte a párt a korábbi szerepeiben szolgálta Soros György gazdasági, társadalmi és politikai programját, ami szerinte a valódi rendszerváltást kisiklatta.

Gyöngyösi Márton felszólalása végén arra kérte a miniszterelnököt, hogy támogassák a Jobbik korábbi javaslatát, miszerint minden olyan civil szervezetet ügynöknek bélyegeznének, amelyik 1 millió forintnál nagyobb támogatást kap külföldről.

A Jobbik az új MSZP

„Örülök, hogy a magyar demokrácia még nincs olyan rossz állapotban, hogy bárkinek a hitelességének helyreállításához a Jobbik közreműködésére lenne szükség”

-reagált Orbán.

Orbán Viktor újra zsúrpubinak nevezte a jobbikosokat, mikor arra emlékeztette őket, hogy nem rég még nemzeti radikálisok voltak. Aztán bedobta a a legsúlyosabb beszólást, amit a szocialista frakció mellett hatodik éve ülő Jobbik a parlamentben kapott:

„Meggyőződésem, hogy a magyar parlamentben egyetlen párt sincsen, amellyel szemben önök bármilyen erkölcsi igényt támaszthatnának.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.