Csak akkor lehet házisüteményt bevinni iskolai ünnepségekre, ha azt az iskola engedélyezi

Egészségügy
2016 június 07., 12:07
comments 210

Régen lehet, hogy úgy volt, hogy a gyerekkel be lehetett küldeni az iskolába otthon készített édességet, amivel felköszönhetik a születésnapján, de ez már nem így van.

Mégpedig azért, mert a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal szigorú szabályokat vezetett be annak érdekében, hogy tömeges ételmérgezés betegítsen meg egész osztályokat. A Divány járt utána, hogy mik is ezek pontosan. Elvileg szervezett étkezés keretében „magánháztartásból származó, azaz nem ellenőrzött élelmiszert tilos a gyerekeknek adni”. Vagyis ezért nem lehet az óvodákban, iskolákban ebéd után kiosztani az otthonról hozott süteményt.

De persze van kiskapu, az a neve, hogy

magánétkezés.

Ilyen lehet egy születésnap, vagy egy osztálybuli, netán egy farsang. Itt az iskola a saját felelősségére engedélyezheti otthon készült édességek behozatalát, de dönhet úgy is, hogy nem vállalja a kockázatot. Számos helyen ezért ragaszkodnak a cukrászdából hozott tortához.

A Nébih szerint ezekre kell figyelni az otthon süteményeknél:

  • a szülőket tájékoztassák a kockázatokról
  • élelmiszerbiztonsági szempontból kerülendők a nem kellően hőkezelt habos-, krémes sütemények,
  • kerülendők a különleges tárolási feltételeket, hűtést igénylő, gyorsan romló élelmiszerek,
  • időben készüljenek fel a házi készítésű sütemények fogadására, biztosítsanak szennyeződéstől védett tároló helyet, de az intézményi közétkeztetéstől független helyen,
  • győződjenek meg az átvett sütemények frissességéről, érzékszervileg megfelelő állapotáról,
  • romlás jeleit, érzékszervi nem megfelelőséget mutató süteményt ne szolgáljanak ki,
  • a sütemények kezelését egészséges személyek végezzék,
  • ne kezelje a süteményeket hányás, hasmenés, láz, nátha, jeleit mutató, fertőző megbetegedésben szenvedő személy,
  • kiszolgáláshoz gondoskodjanak szalvétáról, egyszer használatos papír-, vagy műanyag eszközökről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.