Elfogadták a Spéder-fenyítő törvényt

gazdaság
2016 június 07., 11:59

Tegnap nyújtották be a takarékintegrációt felforgató, Spéder Zoltán FHB-elnöknek címzett törvényjavaslatot, most pedig már el fogadták, kihirdetésének pillanatától kezdve pedig életbe is lép.

Spéder Zoltán és Orbán Viktor.
photo_camera Spéder Orbánnal 2014-ben, amikor még nem kellett aggódnia.

A javaslat átment a Fidesz- és a KDNP-frakció szavazataival. A Jobbik tartózkodott, a többiek nemmel szavaztak vagy távol voltak.

A törvény legfontosabb újítása, hogy a takarékintegrációból kizárhatóvá, és így lecserélhetővé válik a Takarékbank Zrt., ami alapvetően fenyegeti az FHB-vezető Spéder Zoltán eddig szőtt üzleti terveit. Ezen kívül – a Bankszövetség által is kifogásolt versenysemlegesség jegyében – a pénzügyi felügyelet hatásköre most már kiterjed az integráció központi szervezete, az SZHISZ fölé.

Volt egy módosító javaslat is, ami két újdonságot tartalmazott. Egyrészt törölték a törvényből az összes hivatkozást a Takarékbank Zrt.-re, és ezt mindenhol felváltotta az általános "Központi Bank". Másrészt az eredetiben nem volt hatályba léptetési rendelkezés, ezt a hibát pótolták. Ez utóbbi szerint kihirdetéstől kezdve hatályos a törvény.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.