Olyan helyre terveznek szuperkórházat Budán, ami nem mindenhonnan megközelíthető. Ezért kell még egy szuperkórház

egészségügy
2016 június 07., 06:42
comments 59

Lassan nincs olyan helyszín, ami nem került szóba a fővárosi szuperkórház, illetve most már szuperkórházak helyszíneként. A legújabb ötlet az Etele tér.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár a közmédia reggeli műsoraiban azt mondta, hogy vidéken legalább öt "szuperkórház" van, ahol az év minden órájában és minden szakterület vonatkozásában van ügyeleti ellátás, míg Budapesten jelenleg egy ilyen sincs. Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta: nem hiszi, hogy szuperkórházak nélkül érdemben lehet javítani az ügyeleti ellátás színvonalát Budapesten.

De nem is egyszuperkórház kellene a fővárosban, hanem három vagy négy: egyre Észak-Pesten, egyre Dél-Pesten, Budán pedig egyelőre az Etele tér környéke látszik megfelelőnek. Ónodi-Szűcs Zoltán szerint az Etele tér azért lenne "viszonylag jó területe a fejlesztésnek", mert jól megközelíthető, van a közelében P+R parkoló, buszpályaudvar, metróállomás és vasútállomás, és vannak üres telkek is. (Korábban a Déli pályaudvar látszott befutónak, pláne, ha kiköltöztetik onnan a pályaudvart az Etele térre. Most úgy látszik, a kórházat is az Etele kapja, ahol egyébként ott van a közelben a Szent Imre kórház.) Az Etelén egy 800-1000 ágyas centrumot hoznának létre.

photo_camera Forrás: Googlemaps

Hogy azért talán mégsem tökéletes helyszín az Etele, azt jelzi, hogy

az államtitkár szerint azért lenne szükség egy negyedik szuperkórházra is a fővárosban, mivel még nem készült el az M0 körgyűrű észak-nyugati szakasza és a közép-budai hegyekből nehézkes a megközelítése az Etele téri centrumnak.

Hozzátette: az épülő M0-s körgyűrű északnyugati nyomvonalának a közelében lenne ideális helyszíne a negyedik kórháznak.

Ónodi-Szűcs Zoltán a költségekkel kapcsolatban megjegyezte: a kormány még nem döntött a forrásokról, az azonban biztos, hogy 200-350 milliárd forint közötti összeget kell a következő négy évben - nagyobb részben hazai, kisebb részben uniós - forrásból elkölteni, hogy a vidéki ellátás színvonalát el lehessen érni a fővárosban is. (MTI alapján)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt