Lehallgató készüléket találtak az Eötvös Károly Intézet irodájában

2016 június 8., szerda 6:40
282

"Az elmúlt napokban gyanúsnak tűnő készüléket találtunk az irodánkban, amely az elektromos vezetékeket, többek között a wifit fogta közre, a más funkciót ellátó kábelárnyékoló doboz helyett" - írják Facebook-oldalukon az Eötvös Károly Intézet munkatársai.

Fotó: Eötvös Károly Intézet FB

A közpolitikai elemzéseket készítő intézet dolgozói megnézették a műszert egy neve elhallgatását kérő szakértővel, és ő azt mondta: "olyan nehezen beszerezhető készülékről van szó, amely adattovábbításra alkalmas." Azt is írják, nem tudják, ki tette oda a szerkezetet, de nincs titkolnivalójuk, mert tevékenységük, anyagaik és gazdasági beszámolóik is nyilvánosak.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetet a Soros Alapítvány hozta létre még 2003-ban, hogy "a hagyományostól eltérő, újszerű intézményi formát teremtsen a demokratikus magyar közélet formálására." Főleg az Orbán-kormány jogállam-ellenes lépéseivel kapcsolatban hallatták a hangjukat, és kritizálták az új alkotmány elfogadásának menetét és tartalmi elemeit.

Március végén az MTVA vezérigazgatója, Vaszily Miklós irodájában találtak poloskát - abban az ügyben az Országos Rendőr-főkapitányság tiltott adatszerzés gyanúja miatt indított nyomozást.  (Eötvös Károly Intézet FB)

UPDATE: A címlapképen a jobb oldalon a kábelzajszűrő látható abban az állapotában, ahogy normális esetben kinéz. A bal oldalon pedig a konkrét esetben szereplő eszköz - ennek a kábelzajszűrőnek a belsejében találták meg a lehallgatót. Ez látszik a posztban szereplő nagy képen.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt