Lehallgató készüléket találtak az Eötvös Károly Intézet irodájában

bűnügy
2016 június 08., 06:40
comments 279

"Az elmúlt napokban gyanúsnak tűnő készüléket találtunk az irodánkban, amely az elektromos vezetékeket, többek között a wifit fogta közre, a más funkciót ellátó kábelárnyékoló doboz helyett" - írják Facebook-oldalukon az Eötvös Károly Intézet munkatársai.

photo_camera Fotó: Eötvös Károly Intézet FB

A közpolitikai elemzéseket készítő intézet dolgozói megnézették a műszert egy neve elhallgatását kérő szakértővel, és ő azt mondta: "olyan nehezen beszerezhető készülékről van szó, amely adattovábbításra alkalmas." Azt is írják, nem tudják, ki tette oda a szerkezetet, de nincs titkolnivalójuk, mert tevékenységük, anyagaik és gazdasági beszámolóik is nyilvánosak.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetet a Soros Alapítvány hozta létre még 2003-ban, hogy "a hagyományostól eltérő, újszerű intézményi formát teremtsen a demokratikus magyar közélet formálására." Főleg az Orbán-kormány jogállam-ellenes lépéseivel kapcsolatban hallatták a hangjukat, és kritizálták az új alkotmány elfogadásának menetét és tartalmi elemeit.

Március végén az MTVA vezérigazgatója, Vaszily Miklós irodájában találtak poloskát - abban az ügyben az Országos Rendőr-főkapitányság tiltott adatszerzés gyanúja miatt indított nyomozást.  (Eötvös Károly Intézet FB)

UPDATE: A címlapképen a jobb oldalon a kábelzajszűrő látható abban az állapotában, ahogy normális esetben kinéz. A bal oldalon pedig a konkrét esetben szereplő eszköz - ennek a kábelzajszűrőnek a belsejében találták meg a lehallgatót. Ez látszik a posztban szereplő nagy képen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.