Megakasztják Ausztria növekedését a bevándorlást korlátozó intézkedések

külföld
2016 június 08., 09:58
comments 129

Az osztrák jegybank előrejelzése szerint két év alatt 0,3 százalékkal csökken Ausztria GDP-növekedése, és ez részben a bevándorlást feltartóztató intézkedéseknek köszönhető, mert a menekültek beengedésének korlátozása visszaveti a rájuk fordított összegek pozitív hatásait. A kalkuláció alapján két év alatt 1,8 százalékról 1,5 százalékra esik vissza a növekedési mutató.

Fotó: MTI/EPA/Georg Hochmuth
photo_camera Fotó: MTI/EPA/Georg Hochmuth

Az osztrákok 2016 februárjában felső korlátot határoztak meg a menekültekre vonatkozóan: maximum 80 menedékkérőt engednek át a déli határon egy nap. 2015-ben összesen 90 ezer menedékkérelmet regisztráltak a hatóságok.

Áprilisban újabb törvényt fogadott el a parlament, ami megkönnyíti a menedékkérők visszautasítását a határokon, és lehetőséget biztosít a kormánynak, hogy vészhelyzetet hirdessen ki a menekültválság súlyosbodása esetén. Az osztrák hatóságok továbbra is mérlegelik annak lehetőségét, hogy kerítést emeljenek az olasz határon.

A menekültválság szeptemberi csúcsa után a berlini DIW gazdaságkutató azt mutatta ki, hogy a nagyobb területű, és a krízis által leginkább érintett Németországban a menekültekre fordított összegek összességében pozitív - 0,25 százalékos - hatással lesznek a német gazdaság 2016-os növekedésre. (Quartz / Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.