Financial Times: A falnak ütközött az orbáni gazdaságpolitika

Az elmúlt két évben úgy tűnt, hogy működik az orbáni gazdaságpolitika, az Orbanomics, de 2016 első negyedévének végére falnak ütközött a szigort populista gazdasági lépésekkel helyettesítő hozzáállás, írja a Financial Times mai számában Andrew Byrnes.

A magyar gazdaság teljesítménye ebben a negyedévben 0,8 százalékot esett az előző három hónaphoz képest, ami az Európai Unió országai közül a legrosszabb eredmény; negyedéves csökkenést ráadásul Magyarországon kívül csak Görögország és Lengyelország produkált. A lassulást részben a befektetések 9,6 százalékos visszaesése, illetve az autóipar teljesítményének csökkenése okozta, írja a lap.

És bár Varga Mihály gazdasági miniszter tartja magát a 2016-ra előrejelzett 2,5 százalékos GDP-növekedéshez, az OECD az eddigi 2,4 helyett 1,6 százalékosra vette vissza saját előrejelzését.

"Az ilyen szintű növekedés visszalépést jelentene Orbán Viktor azon kísérleteire nézve, amelyekkel igyekszik a gazdasághoz való "alternatív" hozzáállását megvédeni, és bebizonyítani, hogy képes a fenntartható növekedésre" - írja a Financial Times.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.