Kutyadráma: exhumálják a kis sicu-keveréket, akivel egy harapással végzett a harci kutya Budán

ÁLLAT
2016 június 10., 12:03
comments 295

A környék kutyásai jól ismerték azt a rendszeresen póráz nélkül sétáltatott staffordshire terrier keveréket Buda egyik legnépszerűbb kutya- és embersétáltató útvonalán, amelyik kedden a hasfalát feltépve megölte Gingit, a nyolcéves sicu-havanese keverék kiskutyát.

photo_camera Gingi

Gingit és a család két másik kutyáját Éva és lánya, Sári vitték el sétálni. Mivel az ismerős agresszor már többször kipécézte a társaság legkisebbjét, direkt a harci kutyásék szokás útvonalától eltérő ösvényt választottak. A 65-es busz végállomása utáni parkolótól pár száz méterre járhattak, amikor egyszer csak meglátták a feléjük futó staffordshire keveréket, aki habozás nélkül Gingire vetette magát, ráfogott és a hasfalát feltépve egy perc leforgása alatt megölte. Éva a két másik kutyával az autójukhoz rohant, hogy kimentse őket a szituációból, míg a lánya helyszínen nézte végig a borzalmat. A vad kutya ezúttal is póráz nélkül volt, a gazdája rohanva ért oda a helyszínre többszáz méterről, de ő sem tudott közbeavatkozni.

A gyilkos állaton egy úgynevezett szájszíj volt. Mutatom:

Ez azonban nem egyfajta könnyített szájkosár, hanem kutyanevelő eszköz, ami arra való - kicsit a fojtó nyakörvhöz hasonlóan - hogy a séta megtanítása közben ehhez kapcsolják a pórázt, hogy ha a kutya előrerohanna, ez összeszorítsa a száját és visszafordítja a fejét, megtanítva az illedelmes tempójú gyaloglásra. Vagyis ez nem a harapás megakadályozására szolgál.

A vad kutya gazdája - a 444 korábbi cikkével ellentétben - nem ment el a helyszínről. Annyira nem, hogy amikor pár perc múlva két nő érkezett négy kutyával az agresszor őfeléjuk is megindult. A gazda épp hogy vissza tudta tartani a szájszíjánál fogva. A sztorit elsőként ők posztolták ki egy kutyás Facebook-csoportba, ahonnan hamar elterjedt, óriási felháborodást keltve.

Az áldozat gazdája kihívta a rendőrséget is, akik az otthonában jegyzőkönyvet vettek föl, majd meglátogatták a harci kutya gazdáját is. Éva egy másik vonalon is eljárást indított, nem saját maga, hanem a többi kutyás miatt, aminek a végén a Nébih Állategészségügyi Igazgatósága veszélyesnek nyilváníthatja az állatot. Ennek az az értelme, hogy ha sikerül, a kutyát már csak pórázon, szájkosárral vihetik ki az utcára, hogy ezentúl ne veszélyeztessen másokat.

Az érezhetően még mindig megrendült Éva elmesélte, hogy az első sokkhullám elmúltával, látva, hogy az interneten mekkora ügy lett az egészből, amit ő egyébként nem is szeretett volna feltétlenül, megkereste a gyilkos kutya gazdáit, és felajánlotta nekik, hogy ha a lánya fb-oldalán bocsánatot kérnek, aminek részeként nyilvánosan megígérik, hogy a kutyájukat soha többé nem viszik ki sétálni póráz nélkül, nem folytatja a felelősségrevonást. Mivel Gingit már úgysem hozza vissza semmi, Éva annyit szeretett volna már csak elérni, hogy a környék kutyái a jövőben biztonságban legyenek.

Ők erre rábólintottak, majd mégsem kértek bocsánatot.

A folyó eljárásoknak van egy rémes, sőt morbid része is. Gingi elmetése után derült ki ugyanis, hogy a veszélyessé nyilvánításhoz az áldozatot fel kell boncoltatni állatorvos-szakértővel, így a kiskutyát nemsokára kihantolják.

Én nem akarok semmit ettől az egésztől, csak nyugodtan szeretnék sétáltatni

- mondta befejezésül Éva.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.