Népszavazás lehet Kaposváron a gumihulladék-hasznosító üzemről

Tbg
környezetvédelem
2016 június 10., 12:14
comments 53

Aláírásgyűjtés kezdődhet a gumihulladék-hasznosítóról szóló népszavazás kiírásához Kaposváron, miután a Kaposvári Törvényszék hitelesítette a kérdést tartalmazó aláírásgyűjtő ívet.

Ez az a beruházás, amit a polgármester, Szita Károly és a fideszes többségű városvezetés olyannyira tol, hogy még a helyi MSZP és a Jobbik is közösen írtak alá nyilatkozatot arról, amiért nem engedik az ügyben megnyilvánulni a kritikus hangokat, az önkormányzati irányítás alatti sajtó elhallgat.

A népszavazási kezdeményezés sem ment simán, azt ugyanis a helyi választási bizottság elutasította, de a törvényszék csütörtöki jogerős végzésében úgy találta, a feltenni kívánt kérdés mégis megfelel a törvényben meghatározott egyértelműség feltételének.

A népszavazáshoz szükséges aláírásgyűjtő ív hitelesítését Pintér Attila, az MSZP kaposvári elnöke kérte, a kérdés pedig úgy szól, hogy "Akarja-e ön, hogy Kaposváron gumihulladék-feldolgozó üzemet létesítsen a Homatech Recycling Zrt.?"

A kaposváriak tehát népszavazáson dönthetnek a beruházásról, de ez sem lesz egyszerű, ahogy az ellenzéki hangvételű Kapos-T írja, arányosan elég sok aláírást kell majd összegyűjteni, hogy egyáltalán kiírják a népszavazást:

„a helyi fideszes többség az erre vonatkozó rendeletben a törvényben megengedett maximális számú aláírást, a választópolgárok 25%-át határozta meg, ami kb. 13.500 kaposvári polgár támogatását teszi szükségessé. Ez arányaiban éppen a tízszerese annak, amit a törvény az országos népszavazáshoz előír”

A népszavazás kiírásához a mintegy 55 ezer kaposvári választópolgár 25 százalékának támogatása kell, az íveket az aláírások ellenőrzésére 30 napon belül, egyszer lehet benyújtani a helyi választási bizottsághoz.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere és István Gábor, a Homatech Recycling Zrt. vezérigazgatója április elején jelentette be, hogy a cég 2018-ra 16,8 milliárd forintból a városban építi fel 50 embert foglalkoztató gumihulladék-feldolgozó üzemét.

Az eredetileg Százhalombattára tervezett, de onnan a helyiek ellenállása miatt megbukott beruházás révén évente 30 ezer tonna abroncsot dolgoznának fel hőbontásos technológiával.

Szita Károly szerint „világszínvonalú, környezetbarát technológia mintaüzeme létesül a városban, amely Kaposvárt a környezetvédelem és az újrahasznosítás élvonalába helyezi.”

Az ellenzéki pártok ugyanakkor tiltakoznak a beruházás ellen, és követelik, hogy a fideszes városvezetés vonja vissza a feldolgozó támogatásáról szóló döntést.

photo_camera Tüntetés Kaposváron csütörtökön (Fotó: Gőzsy Gáborné)

Érvelésük szerint a beruházás kockázatos, féltik az emberek egészségét, hiányolják az előzetes tájékoztatást és nehezményezik, hogy a fejlesztésről nem kérték ki a lakosság véleményét.
A gumihulladék-hasznosító ellen több tüntetés is volt az elmúlt hónapokban a somogyi megyeszékhelyen. (MTI/Kapos-T)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.