Egy jobboldali olasz napilap szombati száma mellé ajándékba járt a Mein Kampf

külföld
2016 június 11., 12:47
comments 106

A konzervatív milánói Il Giornale napilap szombati kiadásához mellékelte Adolf Hitler náci diktátor Mein Kamp című politikai manifesztumát, kiváltva az olasz miniszterelnök, a kormányzó balközép Demokrata Párt és a kis olaszországi zsidó közösség méltatlankodását.

A lap Paolo Berlusconi tulajdona, aki fivére Silvio Berlusconi ellenzéki vezetőnek, korábbi miniszterelnöknek, és a kiadvány éppen az olaszországi helyhatósági választások közepén jelenik meg.

Az Il Giornale emelt árú szombati számának vásárlói az újság mellé ingyenesen megkapták a Mein Kampfot és William L. Shirer amerikai újságíró A harmadik birodalom felemelkedése és bukása című könyvét.

Az újság könyvsorozatot tervez a náci harmadik birodalom történetéről, és azzal védekezett, hogy a Mein Kampf olvasása valódi ellenszer a nemzetiszocializmus mérgével szemben.

Allessandro Sallusti főszerkesztő arra is hivatkozott, hogy a Mein Kampf kiadása tartalmazza egy, a korszakkal foglalkozó olasz történész kritikai megjegyzéseit. Céljuk a gonosz tanulmányozása volt, és annak megakadályozása, hogy ez még egyszer megtörténjen.

"Undorítónak találom, hogy egy olasz újság ajándékba adja Hitler Mein Kampfját"

- írta Matteo Renzi olasz kormányfő Facebook-oldalán. Giuseppe Sala milánói polgármester a kiadást szégyennek minősítette, és mindazok megsértésének, akik a náci diktatúrától szenvedtek. Laura Boldrini, az olasz képviselőház elnöke Twitter-bejegyzésében a holokauszt emlékének tiszteletben tartására szólított fel.

Renzo Gattegna, az olaszországi zsidó hitközségek szövetségének elnöke szerint a Mein Kampf ingyenes kiadása méltatlan tett volt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.