Varga: Spéder Zoltán fontos kérdés, de csak másodlagos

POLITIKA
2016 június 11., 05:20
comments 30

A Magyar Hírlap szombati számában jelent meg interjú a nemzetgazdasági miniszterrel, amiből két témát emelünk ki.

1. Spéder Zoltán

Varga Mihály csak annyival magyarázza az FHB Bank-Takarékszövetkezet-Magyar Posta triót uraló milliárdos elleni elképesztő támadássorozatot, hogy

„senki sem gondolhatta azt, hogy a három éve elkezdődött takarékszövetkezeti rendszer konszolidációját egyből le lehet zárni. Szakaszhatárhoz érkeztünk.”

A miniszter szerint az integráció keretei kialakultak, de csak most tudták eldönteni, hogy mi ehhez a leghasznosabb forma. Varga szerint erősíteni kell a versenyt, nem szükséges a Takarékbanknak centrális banki szerepet adni. Illetve megszívlelték a Magyar Bankszövetség kritikáját, hogy az integráció ellenőrzését egy külső felügyeleti szerv ellenőrizze. Ez pedig a jegybank lesz. Varga megerősítette:

„Még egyszer mondom: újabb fázisa következik az integrációnak. Hogy ez miként érinti az FHB-t, Spéder Zoltánt, fontos kérdés, de ebből a szempontból másodlagos.”

Fotó: Varga Mihály / Facebook
photo_camera Fotó: Varga Mihály / Facebook

2. A 27 százalékos áfa

A nemzetgazdasági miniszter beszámolt arról, hogy bár több kormányülésen is téma volt az adó csökkentése, ez egyelőre nem aktuális. A 27 százalékos áfa tétele háromezer-ötszáz milliárd forintos bevételt tesz ki a költségvetésben, ami közösségi bevételek legnagyobb részét jelenti. Varga szerint

„a 27 százalékos áfa csábító a fekete- és szürkegazdaság számára, sokakat sarkall arra, hogy kibújjanak alóla. Az általános forgalmiadó-mérséklés feltételei még nincsenek meg.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.