Cameron szerint a britek elbukhatják a nyugdíjukat, ha a kilépésre szavaznak

Külföld
2016 június 12., 11:19
comments 182

David Cameron brit miniszterelnök szerint a szociális ellátórendszerek fenntarthatósága is kockán forog a június 23-i népszavazáson. Aznap dönthetnek a britek arról, hogy maradjanak-e az EU-ban, vagy inkább lépjenek ki. Cameron, akinek választási ígérete volt a népszavazás, erősen kampányol a maradás mellett.

Ebben legújabb érve az, hogy a kilépéssel "fekete lyuk" keletkezne a költségvetésben, a jövőben fenntarthatatlanná válna a nyugdíjrendszer.

A Fiskális Tanulmányok Intézetére hivatkozva úgy becsülte, hogy a kilépéssel 20-40 milliárd fontos - 8000-16000 milliárd forintos - lyuk keletkezne a közfinanszírozásban, amit vagy az adók növelésével, vagy kiadáscsökkentéssel - értelemszerűen a szociális kiadások megvágásával - lehetne csak betömni. Ugyanis csak nyugdíjakra évi 90 milliárd fontot költenek.

Ami komoly csapás lenne Cameronra, mert az is választási ígérete volt, hogy a nyugdíjak megtartják vásárlóértéküket, és még növekedhetnek is. Ezt az ígéretet azonban saját bevallása szerint a brit gazdaság folyamatos növekedésére alapozta, a kilépés azonban megroppanthatja a brit gazdaságot. "A gazdaságunk kisebb lenne" - mondta arra, hogy mi történne, ha kilépnének az európai közös piacról. (Via BBC. Címlapképünkön Cameron párttársával és riválisával, a kilépés melletti kampány vezéralakjával, Boris Johnsonnal.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.