Mein Kampf-melléklettel jelent meg a hétvégén Berlusconi egyik újságja

2016 június 12., vasárnap 4:01
136
A Mein Kampf egy 1938-ban kiadott példánya. Az Il Giornale egy kritikai kiadást mellékelt szombati számához. Fotó: Franz-Peter Tschauner/dpa Fotó: Franz-Peter Tschauner/dpa

Különleges ajándékkal kedveskedett olvasóinak szombaton az Il Giornale, Silvio Berlusconi médiabirodalmának egyik nyomtatott lapja:

mellékletként ingyen adták az újság mellé a Mein Kampf olasz kiadását.

A lap védekezése szerint a mellékletként ajándékozott könyv kritikai kiadás, amit azzal a céllal terjesztenek, hogy ne ismétlődhessenek meg a múlt hibái.

Az olaszországi zsidó közösség kicsit máshogy látja a helyzetet. Az Olaszországi Zsidó Közösségek Szövetségének elnöke, Renzo Gattegna szerint "az ingyen terjesztés [...] mocskos tény, amely fényévekre van a soákutatás minden logikájától", vagyis szerintük a holokauszt- és a gyűlöletkutatáshoz nincs feltétlenül szükség Hitler könyvének terjesztésére.

A Mein Kampfot amúgy egészen mostanáig nem lehetett terjeszteni, mert a német államéi voltak a szerzői jogok. A védettség lejártával viszont most már újra lehet nyomni (az amúgy elég gyenge, nehezen olvasható, zavaros) könyvet. Németországban amúgy még most, a szerzői jogi védelem lejártával is csak kritikai kiadásban szabad megjelentetni a könyvet, a hivatalos verziójához háromezernél is több kommentárt fűztek. Egy német jobboldali kiadó, a Schelm viszont most eredeti formájában is meg akarja jelentetni a könyvet, ez ügyben a német ügyészség már vizsgálódik. (Via Trib Live)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt