Mein Kampf-melléklettel jelent meg a hétvégén Berlusconi egyik újságja

külföld
2016 június 12., 04:01
comments 136
A Mein Kampf egy 1938-ban kiadott példánya
photo_camera A Mein Kampf egy 1938-ban kiadott példánya. Az Il Giornale egy kritikai kiadást mellékelt szombati számához. Fotó: Franz-Peter Tschauner/dpa

Különleges ajándékkal kedveskedett olvasóinak szombaton az Il Giornale, Silvio Berlusconi médiabirodalmának egyik nyomtatott lapja:

mellékletként ingyen adták az újság mellé a Mein Kampf olasz kiadását.

A lap védekezése szerint a mellékletként ajándékozott könyv kritikai kiadás, amit azzal a céllal terjesztenek, hogy ne ismétlődhessenek meg a múlt hibái.

Az olaszországi zsidó közösség kicsit máshogy látja a helyzetet. Az Olaszországi Zsidó Közösségek Szövetségének elnöke, Renzo Gattegna szerint "az ingyen terjesztés [...] mocskos tény, amely fényévekre van a soákutatás minden logikájától", vagyis szerintük a holokauszt- és a gyűlöletkutatáshoz nincs feltétlenül szükség Hitler könyvének terjesztésére.

A Mein Kampfot amúgy egészen mostanáig nem lehetett terjeszteni, mert a német államéi voltak a szerzői jogok. A védettség lejártával viszont most már újra lehet nyomni (az amúgy elég gyenge, nehezen olvasható, zavaros) könyvet. Németországban amúgy még most, a szerzői jogi védelem lejártával is csak kritikai kiadásban szabad megjelentetni a könyvet, a hivatalos verziójához háromezernél is több kommentárt fűztek. Egy német jobboldali kiadó, a Schelm viszont most eredeti formájában is meg akarja jelentetni a könyvet, ez ügyben a német ügyészség már vizsgálódik. (Via Trib Live)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.