Menekül a tőke Lengyelországból

gazdaság
2016 június 12., 11:54
comments 98

A Financial Times értesülései szerint a nagy befektetési alapok "elkezdték mérsékelni kitettségüket", vagyis megkezdték befektetéseik kivonását Lengyelországból. Az alapkezelők attól tartanak, hogy a lengyel kormány és az EU vitája jelentősen ronthatja befektetéseik értékét.

Az Európai Bizottság júniusban kiadott véleménye szerint az új lengyel kormány veszélyezteti a jogállamiságot, ez pedig elméletben alapot adhat a támogatások megvonására, vagy akár még szankciókra is. Mindkettő jelentősen rontaná Lengyelország növekedési kilátásait, egyben a befektetések megtérülését is.

A piac aggodalmait jól jelzi, hogy a BlackRock befektetési alap lengyel tőzsdeindexet követő alapja, az iShares MSCI Polan Capped ETF április óta értéke hatodát vesztette. A VanEck Vectors Poland ETF pedig október óta harmadával ér kevesebbet. (Via FT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.