Nem nagyon megy ez a kézmosás-dolog az orvosoknak

Egészségügy
2016 június 12., 04:47
comments 111

Az amerikai orvosok 22 százaléka tartja be csupán a kézhigiéniás szabályokat, ha nem tud arról, hogy megfigyelik. Ami elég rémisztő, mert ha belegondolnak, ez azt jelenti, hogy

ötből négy amerikai orvos nem mos rendszeresen kezet,

pedig ennél egyszerűbb módja nincs az évente több százezer ember halálát okozó kórházi fertőzések megelőzésének - és ezeknek a fertőzéseknek a szakirodalom szerint 50-70 százaléka megelőzhető volna.

A kutatást Kaliforiniában, a Santa Clara Valley Egészségügyi Központban végezték. És még csak nem is az a legdöbbenetesebb megállapítása, hogy ötből négy orvos nem mos rendszeresen kezet, hanem az, hogy

az orvosok 43 százaléka akkor se tartotta be az előírásokat, amikor tudott róla, hogy megfigyelik.

Vagyis nagyjából minden második orvos magasról tojik a kézhigiéniára, még ha ezzel konkrétan halálos veszélynek teszi is ki a betegeit.

A kézhigiénia kérdése az elmúlt hónapokban szívügyemmé vált, így írtam már cikket arról, hogy hogyan is kéne kezet mosni, beszámoltam az 1001 orvos kampányáról, melynek eredményeként Szegeden komplex kórházhigiéniás tervet dolgoztak ki, valamint arról is, hogy ez miért is annyira nagyon fontos. (Pulse Headlines via Marginal Revolution. Címlapkép: Monash University Gippsland / Flickr CC BY-NC-ND 2.0.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.