88 percnyi hősies védekezés után Csehország kikapott a spanyoloktól

futball
2016 június 13., 12:54
comments 37
  • Spanyolország 1-0-ra legyőzte Csehországot az Európa-bajnokságon.
  • A cseh válogatott majdnem végig ellen tudott állni a minden szempontból sokkal esélyesebb spanyol csapat támadásainak.
  • De a védekezés nem társult náluk gyors kontrákkal, így egy apró hiba is elég volt a meccs végén a spanyol győzelemhez.

Meglepően erősen kezdett a cseh válogatott a spanyolokkal szembeni meccsen, az első öt percben szinte végig a spanyol 16-os körül zajlott a játék. Volt két szöglet is, komoly helyzet persze csak egy, és annyira azért az sem volt komoly.

Az első komoly helyzet a spanyoloké volt, de a 16. percben Morata pár méterről pont Cech ölébe gurította a labdát.

link Forrás

Az első fél órában a statisztikák szerint 66 százalékban a spanyoloknál volt a labda, és a kezdeti szerencsétlenkedés után már tényleg uralták is a játékot, kezdtek helyzeteket is kidolgozni. De látszott az is, hogy a világ egyik legjobbnak tartott válogatottja saját magától sem ilyen játékot várt a csehek elleni első fél órában.

Ettől függetlenül persze a spanyolok iszonyatos nyomás alatt tartották a cseh védelmet, Cech többször is hatalmasakat volt kénytelen védeni.

Közben a csehek egy rendes kontrára sem voltak jók, az első félidő második felében nem is nagyon tudták irányítottan átvinni a labdát a spanyol térfélre.

A spanyol kapuban David de Gea-nak először a 45. percben kellett labdába érnie, a csehek ekkor tudták felépíteni az első igazán veszélyes kontrájukat. Vesztükre, ezután rögtön le is fújták az első félidőt.

A második félidő ott kezdődött, ahol az első abbamaradt. A csehek brutális nyomás alatt remekül védekeztek, és már ekkor látszott, hogy a meccs legnagyobb kérdése az, hogy

kibírják-e így a csehek.

A 0-0 ugyanis a cseheknek egészen tökéletes, hiszen a spanyol csapat a D csoport legerősebbje. Erről a meccsről 1 pontot elhozni komoly lépés lenne a cseh válogatottnak a továbbjutás felé. A D csoportban amúgy Spanyolország és Csehország mellett Horvátország és Törökország van, előbbi 3 utóbbi 0 ponttal.

A csehek az 59. percben megint villantak, Roman Hubník remek szabadrúgásából született majdnem gól, aztán pedig egy ideig a spanyol 16-os környékén erőlködtek, de ez sem tartott sokáig: hamar visszavették a kezdeményezést a spanyolok.

Vicente del Bosque érezte is, hogy valamit változtatni kellene a spanyol csapaton, mert ha cseheknek jó is a 0-0, a spanyoloknak nem. Morata jött le, Aritz Aduriz érkezett a helyére, hátha így fel lehet rázni a spanyol támadójátékot.

Viszont rögtön a csere után szögletből ismét komoly helyzetet alakítottak ki a csehek.

Talán ez volt addig a meccsen a legnagyobb lehetőség, de Fabregas nagyot mentett, a cseheknek nem sikerült beerőlködniük a labdát.

link Forrás

A helyzet után a spanyolok megint cseréltek, a meccset épp megmentő Fabregas jött le, Thiago ment a helyére.

A 75. percig kellett várni az első cseh cserére: Necid helyére Lafata, a Sparta Praha csatára jött.

Labdabirtoklásban a második félidőben is maradt a durva spanyol fölény: a statisztikák szerint 67-66 százalékos. Ez vissza is közsönt a helyzetekben, de Spanyolország 16-17 komoly lehetősége közül mindben tisztázni tudott a briliánsan látszó cseh védelem.

A 82. percre Spanyolország tehetetlenségében mindhárom cseréjét kihasználta, a támadók között Nolito helyére jött Pedro.

A cseheknél a 86. percben Gebre Selassie helyére jött Sural, Rosicky helyére pedig Pavelka érkezett.

A cseh csapat még össze sem szedte magát a cserék után, jött a gól: Piqué fejelt egyet Iniesta beadásából.

link Forrás

A cseh válogatott hősies védelemmel egészen a 88. percig bírta a minden szempontból fölényben játszó Spanyolországgal szemben. Nagyon fontos lett volna Csehországnak ezen a meccsen az 1 pont, de nem jött össze.

A hosszabbításban volt még egy komoly cseh helyzet, de Plasil (az egyetlen ember a cseh válogatottban, aki lőtt már gólt a spanyoloknak) a kapusba lőtte a labdát.

Az az egész meccsen látszott, hogy mindkét válogatott csapatként játszik, nehéz is lenne kiemelni bárkit a cseh vagy a spanyol válogatottból. A cseheknél az egész védelem hősiesen játszott, a spanyol csapat meg hát világklasszisokból áll, akiknek elég csak egyszer villanniuk ahhoz, hogy nyerjen a csapatuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.